D.Trumpas papiktino Meksiką pažadu tarp JAV ir Meksikos pastatyti sieną, kad ji sulaikytų migrantus, kuriuos respublikonas per savo prezidentinę rinkimų kampaniją vadino žagintojais ir nusikaltėliais.

Jo vyriausybė antradienį paskelbė naujus įsakymus pareigūnams pradėti areštuoti ir deportuoti nelegalius imigrantus, kurių daugelis yra meksikiečiai.

D.Trumpas taip pat grasino įvesti suvaržymus Meksikos eksportui, sugrąžinti darbo vietas iš šios šalies į Jungtines Valstijas ir net sustabdyti JAV gyvenančių meksikiečių pinigų siuntimą į Meksiką savo šeimoms.

Dabar jis nusiuntė į Meksiką R.Tillersoną ir teritorinio saugumo sekretorių Johną Kelly (Džoną Kelį) mažinti įtampos ir aptarti su meksikiečių prezidentu Enrique Pena Nieto (Enrike Penja Njetu), kaip pažaboti migraciją per valstybinę sieną ir narkotikų kontrabandą.

„Reikšminga, kad prezidentas taip anksti ... siunčia sekretorius į Meksiką. Tai simbolizuoja prasmingus santykius, kuriuos palaiko mūsų šalys“, – trečiadienį žurnalistams sakė Baltųjų rūmų atstovas Seanas Spiceris.

„Tai svarbūs susitarimai dėl prezidento darbotvarkės gerinti ir Meksikos, ir Jungtinių Valstijų liaudies gyvenimo kokybę kovojant su narkotikų kontrabandininkais ir ieškant būdų skatinti abi mūsų ekonomikas plėtojant platesnius ryšius, palaikančius prekybą ir legalią imigraciją“, – sakė jis.

R.Tillersonas ir J.Kelly su E.Pena Nieto turi susitikti 19 val. Grinvičo (21 val. Lietuvos) laiku, po derybų su Meksikos užsienio reikalų, finansų ir valstybės tarnybos sekretoriais.

Pagarba

D.Trumpo pozicija dėl Meksikos pablogino abiejų šalių santykius, kurie dabar yra blogiausi per daugelį metų.

E.Pena Nieto dėl JAV lyderio pažado priversti Meksiką sumokėti už sieną praėjusį mėnesį atšaukė planuotą susitikimą su D.Trumpu Vašingtone.

JAV vyriausybės pareigūnai sakė, jog R.Tillersonas ir J.Kelly stengsis įtikinti Meksiką, kad Amerika brangina dvišalius santykius.

S.Spiceris tvirtino, kad JAV palaiko „labai sveikus ir stiprius santykius su Meksikos vyriausybe“.

Tačiau JAV žmogaus teisių gynimo organizacijos „Washington Office on Latin America“ ekspertė Maureen Meyer (Morin Mejer) sakė, kad santykiams smarkiai pakenkė „Trumpo administracijos retorika ir veiksmai“.

„Sekretorius Tillersonas turi galimybę nukreipti santykius ant sveikesnio pamato, pagrįsto abipuse pagarba“, – sakoma jos pareiškime.

Saugumas

JAV imigracijos pareigūnai, vykdydami D.Trumpo pažadą pažaboti nelegalią imigraciją, visoje šalyje areštavo šimtus žmonių.

J.Kelly antradienį paskelbė naujus įsakymus spartinti sulaikymus.

Prieš nuvykdamas į Meksiką, J.Kelly trečiadienį Gvatemaloje sakė, kad „nuoširdžiai pataria bet kokiam piliečiui, galvojančiam apie keliavimą į Jungtines Valstijas neteisėtai kertant mūsų sienas ... to nedaryti“.

Meksika yra užsiminusi, kad galėtų bendradarbiavimu pasienyje pasinaudoti kaip derybų korta.

„Mes buvome puikus sąjungininkas kovoti su problemomis dėl migracijos, narkotikų“, – Kanados laikraščiui „The Globe and Mail“ sakė Meksikos ekonomikos sekretorius Ildefonso Guajardo.

„Jeigu kažkuriuo metu reikalai santykių (srityje) pradedami tvarkyti taip blogai, paskatų Meksikos liaudžiai tęsti bendradarbiavimą dėl dalykų, kurie yra svarbiausia (JAV) nacionalinio saugumo klausimų dalis, sumažės“, – sakė jis.

Tačiau Meksika turi ką prarasti: ji yra labai priklausoma nuo JAV kaip prekybos partnerės, nes į šiaurinę savo kaimynę siunčia 80 proc. eksporto.

Tuo tarpu Jungtinės Valstijos pagal 2008 metų Meridos iniciatyvą skyrė 2,6 mlrd. dolerių (2,45 mlrd. eurų) vertės pagalbą Meksikai, kovai su nusikalstamumu, sakė JAV pareigūnai.

Prekyba

Žadėdamas ginti JAV pramonę, D.Trumpas ragino iš naujo derėtis su Meksika ir Kanada dėl Šiaurės Amerikos laisvosios prekybos sutarties (NAFTA).

E.Pena Nieto žadėjo ginti Meksikos interesus ir ragino JAV rodyti pagarbą.

„Nei konfrontacija, nei nusileidimas: sprendinys yra dialogas ir derybos“, – praėjusį mėnesį sakė jis.

„Meksika netiki sienomis. Mūsų šalis tiki tiltais“, – pridūrė prezidentas.