J. Kerry lydintys aukšto rango pareigūnai sakė, kad valstybės sekretorius nebūtų vykęs susitikti su S. Lavrovu, jei manytų, kad nėra galimybių pažangai.

Tačiau jie įspėjo negalintys garantuoti, kad galutinis susitarimas bus pasiektas per kelias valandas, kol J. Kerry ir S. Lavrovas bus Ženevoje.

Vašingtonas nori, kad Rusija imtųsi konkrečių žingsnių ir priverstų savo sąjungininką Sirijos prezidentą Basharą al Assadą liautis bombardavus savo žmones bei nutraukti brutalią Alepo miesto apsiaustį.

„Mums reikalinga padėtis, kad bet ką sutarus su rusais būtų aišku, jog Alepo apsiausties nebebus“, – žurnalistams sakė aukšto rango amerikiečių pareigūnas.

„Jei padarysime išvadą, kad tai pasiekiama, dirbsime toliau“, – sakė jis ir pridūrė, kad derybų maratonas dar gali būti pratęstas, bet negali trukti neribotą laiką.

„Jei nuspręsime, kad procesas vilkinamas vieninteliu tikslu – siekiant laimėti laiko, mums nebus prasmės tai tęsti“, – sakė pareigūnas.

Mainais už spaudimą savo sąjungininkui B. al Assadui Maskva siekia glaudesnio bendradarbiavimo su Jungtinėmis Valstijomis kovoje su džihadistų grupuotėmis Sirijoje.

Rusijos aviacijai būtų lengviau atakuoti „Islamo valstybės“ ir grupuotės „al Nusra Front“ taikinius, o Maskva įgytų de facto politinę priedangą kaip JAV partnerė.