Elizabeto miesto meras Christianas Bollwage'as nurodė, kad Federalinio tyrimų biuro pareigūnai, naudodami per atstumą valdomą robotą, mėgino neutralizuoti vieną iš penkių numanomų užtaisų, rastų sudėtų viename krepšyje.

Tą krepšį sekmadienį apie 20 val. 30 min. vietos (pirmadienį 3 val. 30 min. Lietuvos) laiku rado du vyrai šiukšlių dėžėje netoli Elizabeto traukinių stoties. Vyrai pamatė iš paketo kyšančius laidus ir vamzdį, todėl iškvietė policiją, sakė Ch. Bollwage'as.

Pranešimų apie sprogimo sužeistus žmones arba padarytą žalą nebuvo. Meras perspėjo, kad sprogimų gali būti daugiau.

Šeštadienį kitame Naujojo Džersio valstijos miestelyje vamzdinė bomba sprogo šiukšliadėžėje, buvusioje prie gatvės, kurioje kiek vėliau turėjo vykti labdaringas Jūrų pėstininko korpuso bėgimas. Per šį incidentą žmonės nenukentėjo, bet renginys buvo atšauktas.

Keliomis valandomis vėliau galingas sprogimas driokstelėjo kaimyniniame Niujorke, Čelsio rajone, o pareigūnai netoli to išpuolio vietos vėliau rado kitą numanomą bombą.

Naujojo Džersio viešojo susisiekimo tarnyba pirmadienį paryčiais sustabdė traukinių eismą tarp Niuarko „Liberty“ oro uosto ir Elizabeto. Taip pat buvo sustabdyti bendrovės „Amtrak“ traukinių reisai tarp Niujorko ir Naujojo Džersio.

„Amtrak“ nurodė, kad šie sutrikdymai paveikė apie 2,4 tūkst. keleivių ir kad traukiniai važiuoja į kitas stotis, kad žmonės galėtų pasinaudoti kitokiomis transporto priemonėmis.

Kol kas neaišku, ar Elizabeto traukinių stotis bus atidaryta, o tolesnių incidentų grėsmė tikriausiai smarkiai sutrikdys rytinį eismą į Niujorką.

Pareigūnai sakė, kad pastarieji sprogdinimai Naujajame Džersyje ir Niujorke neatrodo susiję, bet neatmetė jokios galimybės.

Jie taip pat kol kas niekaip nekomentavo, ar incidentas Elizabete gali būti susijęs su dviem ankstesniais sprogimais.

Ch. Bollwage'as pareiškė nenorintis sakyti, kad Elizabetas tapo taikiniu. Pasak jo, neatmestina, kad koks nors žmogus, susirūpinęs dėl sugriežtintų saugumo priemonių, tiesiog mėgino atsikratyti minėto paketo.

„Esu nepaprastai susirūpinęs dėl bendruomenės gyventojų, bet dar labiau nerimauju dėl kiekvieno žmogaus valstijoje ir šalyje, kur bet kas gali tiesiog išmesti į šiukšlių konteinerį kuprinę su daugeliu sprogstamųjų užtaisų be kokių nors laiko sprogdiklių. Kyla minčių, kiek žmonių galėjo nukentėti“, – pabrėžė Ch. Bollwage'as.

JAV tyrėjai sulaikė penkis asmenis, galbūt susijusius su sprogdinimu Niujorke

JAV federaliniai pareigūnai sekmadienį sulaikė penkis asmenis, kaip įtariama, susijusius su sprogdinimu Niujorke, pranešė vietos žiniasklaida, cituodama neįvardytus teisėsaugos šaltinius.

Federalinio tyrimų biuro (FTB) Niujorko padalinys savo „Twitter“ žinutėje rašė, kad kol kas niekam nebuvo iškelti kaltinimai dėl sprogimo Čelsio rajone, sužeidusio 29 žmones, bet neminėjo jokių areštų.

„Sustabdėme automobilį, dominantį mus dėl šio tyrimo, – sakoma FTB žinutėje. – Niekam nebuvo pateikti kaltinimai dėl kokio nors nusikaltimo. Tyrimas tęsiamas.“

Niujorko žiniasklaida nurodė, kad penki tuo automobiliu važiavę žmonės buvo sulaikyti, siekiant apklausti.

Automobilis buvo sustabdytas apie 21 val. 30 min. vietos (pirmadienį 4 val. 30 min. Lietuvos), kai važiavo į rytus nuo automagistrale nuo Verrazano tilto per Narouzą, jungiančio Niujorko rajonus Brukliną ir Staten Ailenda.

Dienraštis „The New York Daily News“ nurodė, kad mašinoje buvo rasta ginklų.

Laikraštis pridūrė, kad vienas asmuo buvo atpažintas pagal apsaugos vaizdo kamerų įrašą, bet neaišku, ar jis buvo vienas iš penkių sulaikytųjų.

Niujorko policijos departamento atstovas atsisakė patvirtinti šiuos pranešimus, tik pabrėžė, kad vyksta tyrimas.

Miesto teisėsauga po šeštadienį driokstelėjusios sprogimo dirba didelio budrumo režimu.

Vos už keturių kvartalų nuo sprogimo vietos policija rado kitą bombą ir ją saugiai neutralizavo. Bomba buvo perduota ištirti FTB ekspertams Virdžinijoje.

Šeštadienį keliomis valandomis anksčiau kaimyninėje Naujojo Džersio valstijoje vamzdinė bomba sprogo šiukšliadėžėje, buvusioje prie gatvės, kuria turėjo labdaringas Jūrų pėstininko korpuso bėgimas. Per šį incidentą žmonės nenukentėjo, bet renginys buvo atšauktas.

Sekmadienį taip pat buvo sustabdytas traukinių eismas tarp Niuarko oro uosto ir Elizabeto miesto, kai buvo pranešta apie rastą įtartiną paketą.

Elizabeto meras Chrisas Bollwage'as sakė žurnalistams, kad du vyrai, ėję šalia traukinių stoties, pastebėjo tą paketą šiukšliadėžėje ir jį paėmė.

Pastabėję „laidus ir vamzdį“, vyrai numetė paketą ir kreipėsi į policiją. Pareigūnai atsigabeno per atstumą valdomą robotą ir nustatė, kad radinys „gali būti įtartinas, gali būti sprogimui parengta bomba“, nurodė meras ir pridūrė, kad įvykio vietoje dirba FTB.