Kaip pareiškė Jungtinių Valstijų gynybos sekretoriaus pavaduotojo vyriausiasis padėjėjas Bryanas McKeonas, štabų vadų komitetas įvertino visas grėsmes, kylančias dėl Rusijos sprendimo gaminti sparnuotąsias vidutinio nuotolio raketas.

„Šio vertinimo rezultatai paskatino peržiūrėti daugybę įmanomų atsakomųjų priemonių variantų karinėje srityje ir apsispręsti, kokie mūsų veiksmai paskatintų Rusijos valdžią paisyti susitarimo dėl vidutinio ir trumpo nuotolio branduolinių raketų likvidavimo“, – pareiškė B. McKeonas.
Anot pareigūno, Jungtinės Valstijos taip pat galvoja apie veiksmus, kurie sutrukdytų Rusijai įgyti karinę galią, kurią suteiktų draudžiamų raketų įsigijimas.

JAV valstybės sekretoriaus pavaduotoja ginklavimosi klausimais Rose Gottemoeller teigia, kad Vašingtonas ieško galimo ekonominio atsako į susitarimo pažeidimus, skelbia naujienų agentūra AP.

Pirmą kartą Vašingtonas Maskvą apkaltino nesilaikant susitarimo dar liepą. Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas minėtuosius kaltinimus pavadino nepagrįstais ir pareiškė, kad amerikiečiai neturi jokių tai galinčių pagrįsti įrodymų.

Susitarimą dėl vidutinio ir trumpo nuotolio branduolinių raketų likvidavimo 1987 metais pasirašė Michailas Gorbačiovas ir Ronaldas Reaganas. Abi susitarimo šalys įsipareigojo negaminti, nebandyti ir nekurti balistinių ir sparnuotųjų trumpo (nuo 500 iki 1000 kilometrų) bei vidutinio (nuo 1000 iki 5500 kilometrų) nuotolio raketų.