Šie asmenys buvo suimti Jungtinėse Valstijose tebegaliojant aukštesnio lygio saugumo parengčiai, paskelbtai po praeitą mėnesį Kalifornijoje įvykdytos atakos, per kurią radikalizuota musulmonų sutuoktinių pora nužudė 14 žmonių, taip pat po lapkričio 13-osios džihadistų išpuolių Paryžiuje.

Tos atakos paskatino griežčiau tikrinti pabėgėlius, atvykstančius į Ameriką iš karo krečiamos Sirijos.

Ketvirtadienį buvo suimtas Irake gimęs palestinietis Awsas Mohammedas Younisas al Jayabas, kuris atvyko į Jungtines Valstijas kaip pabėgėlis 2012 metais, kitais metais išvyko į Siriją ir kovėsi įvairių teroristinių grupuočių pusėje, sakoma baudžiamajame ieškinyje.

Viena iš tų grupuočių buvo džihadistų tinklui „al Qaeda“ pavaldus judėjimas „Ansar al Islam“ (Islamo partizanai), kuris anksčiau buvo nepriklausoma grupuotė Irake ir Sirijoje.

„Ansar al Islam“, kurią Jungtinės Tautos ir JAV laiko teroristine organizacija, padalinys Irake galiausiai susijungė su „Islamo valstybe“, bet kai kurie kovotojai Sirijoje atmetė IS.

Federalinis prokuroras Benjaminas Wagneris pabrėžė, kad A.M.Y.al Jayabas „potencialiai kelia grėsmę saugumui, bet nėra jokių įrodymų, kad jis būtų planavęs kokius nors terorizmo aktus šioje šalyje“.

Kitas Irake gimęs palestinietis Omaras Farajas Saeedas al Hardanas trečiadienį buvo apkaltintas Teksase teikęs materialinę pagalbą „Islamo valstybei“. Jis turėtų pirmąkart stoti prieš teismą penktadienį.

24 metų O.F.S.al Hardanas buvo apkaltintas mėginimu teikti materialinę pagalbą IS, neteisėtu pilietybės arba natūralizacijos įgijimu, taip pat dėl melagingų pareiškimų.

Teksaso gubernatorius Gregas Abbottas ir kiti vietos pareigūnai sakė, kad O.F.S.al Hardano areštas pagrindžia jų raginimus uždrausti atvykti pabėgėliams.

„Būtent dėl to raginu nebeįleisti į JAV pabėgėlių iš šalių , kurias reikšmingai kontroliuoja teroristai“, – pažymėjo jis.