Kremlius atkirto, kad ne Rusija baiminasi Europos vienybės, bet NATO vadina Rusiją grėsme ir vis didina pajėgas prie jos sienų. Aljansas iš tiesų skelbia planus stiprinti buvimą Juodojoje jūroje ir dar labiau izoliuoti Rusijos įtaką ten, o į Rumuniją Pentagonas nusiuntė pažangiausių naikintuvų.

Pažangiausi pasaulio naikintuvai – tai tik dalis pajėgumų, kuriuos siunčia Jungtinės Valstijos, žadančios kitąmet Europos gynybai skirtą biudžetą didinti keturis kartus. Iš dislokacijos bazės Didžiojoje Britanijoje naikintuvai atskrido į Rumuniją, kur tikrins sąveiką ir mokysis su sąjungininkais. F-22 sunkiai aptinkami radarų ir tokie pažangūs, kad Amerikos kongresas yra uždraudęs juos parduoti į užsienį.

Du naikintuvai Rumunijoje, pasak Pentagono, rodo, kad Jungtinės Valstijos rodys galinčios atsidurti kur tik nori prie rytinių Aljanso sienų, ir paliks priešininką spėlioti, kas toliau.

Po Krymo okupacijos Rumunija priversta atidžiai sekti kiekvieną okupacinių Rusijos pajėgų skrydį, nes iki pusiasalio – vos pora šimtų kilometrų. Tiesa, čia tik keturis kartus prireikė lydėti Rusijos lėktuvus, kur kas rečiau negu Baltijos jūroje.

„Šie lėktuvai su 220 karinių oro pajėgų narių skirti sąjungininkams užtikrinti, agresijai, destabilizuojančiai saugumą, atgrasyti ir pabrėžti tvirtą pasišventimą NATO“, – sakė JAV generolas Timothy Ray`us.

NATO vadovo pavaduotojas sako, kad likus pustrečio mėnesio iki Aljanso vadovų susitikimo Varšuvoje, jau rasti sprendimai dėl pajėgų priešui atgrasyti šiaurės rytų ir pietryčių flange.

„Pabrėžiame, kad į atgrasymą ir gynybą reikia 360 laipsnių požiūrio. Nes rytuose iššūkių kelia revizionistinė Rusija, keičianti sienas jėga, o pietiniame flange – nestabilumas ir smurtinis ekstremizmas“, – kalbėjo NATO generalinio sekretoriaus pavaduotojas Alexanderis Vershbowas.

NATO generalinio sekretoriaus pavaduotojas savaitgalį pranešė, kad trys Aljanso narės prie Juodosios jūros – Rumunija, Bulgarija ir Turkija – tariasi, kaip integruoti karinio laivyno operacijas, kad NATO buvimas ten būtų padidintas. Tai užtikrintų veiksmingesnį atkirtį Rusijai, kuri į Krymą nusiuntė tiek pajėgų, kad gali kontroliuoti jūrą ir oro erdvę virš jos – taip pat kaip iš Kaliningrado gali neprileisti sąjungininkų pastiprinimų į Baltijos jūrą.

Prie trijų NATO narių pajėgų gali prisijungti ir kitos dvi Juodosios jūros šalys, Ukraina ir Gruzija, seniai siekiančios narystės Aljanse. Ir Varšuvoje jos nesulauks kvietimo, bet, pasak vieno Tbilisio laikraščio, kaip paguodos prizą NATO pasiūlys joms asocijuotą partnerystę. Pagal ją Juodojoje jūroje jų pajėgos galės veikti išvien su NATO, ir Rusija bus dar labiau izoliuota.