„Gydytojai be sienų“ (Medecins Sans Frontieres, MSF) sekmadienį pareiškė uždarantys traumatologinį centrą, kuris buvo itin svarbus gelbstint žmonių gyvybes tame karo nualintame regione, kuriame sveikatos apsaugos sistema menkai išvystyta, taip pat pareikalavo atlikti nepriklausomą tyrimą dėl šeštadienį įvykdyto niokojančio antskrydžio.

JAV prezidentas Barackas Obama pažadėjo, kad bus atliktas išsamus tyrimas, bet tarptautinis pasipiktinimas dėl pražūtingo incidento spaudžia Vašingtoną tą įvykį tirti skaidriau.

„Remdamasis aiškia prielaida, kad buvo įvykdytas karo nusikaltimas, MSF reikalauja išsamaus ir skaidraus šio įvykio tyrimo, kurį atliktų nepriklausoma tarptautinė institucija“, – sakė MSF generalinis direktorius Christopheris Stokesas.

Ch.Stokesas taip pat atmetė Afganistano pareigūnų pareiškimus, kad sukilėliai naudojosi ta ligonine, rengdami atakas prieš afganų pajėgas ir civilius.

„Tie pareiškimai sudaro vaizdą, kad afganų ir JAV pajėgos, veikdamos išvien, nusprendė sulyginti su žeme visiškai funkcionuojančią ligoninę, kurioje buvo per 180 darbuotojų ir pacientų, nes jie tvirtina, kad (ten) buvo Talibano narių, – pabrėžė MSF vadovas. – Tai prilygsta prisipažinimui dėl karo nusikaltimo. Tai visiškai prieštarauja pirminėms JAV vyriausybės pastangoms sumažinti šios atakos „papildomą žalą.“

Organizacija pažymėjo, kad afganų ir koalicijos pajėgoms buvo puikiai žinoma ligoninės, kuri veikė ketverius metus, vieta ir suteiktos GPS koordinatės.

NATO tvirtino, kad JAV aviacija bombardavo taikinius „netoli“ ligoninės, siekiant apsaugoti amerikiečių specialiąsias pajėgas, patekusias į priešo ugnį, bet MSF pabrėžė, kad aplinkinės teritorijos beveik nenukentėjo.

Labdaringa grupė teigė, kad per tą ilgiau negu valandą trukusią ataką buvo karštligiškai mėginama prisiskambinti kariškiams Kabule ir Vašingtone, tačiau pagrindiniam ligoninės pastatui, kuriame veikė priimamasis ir intensyviosios terapijos skyrius, buvo „kelis kartus labai tiksliai“ smogiama beveik kas 15 minučių.

JAV gynybos sekretorius Ashtonas Carteris sakė liūdintis dėl „tragiškų žūčių“, bet perspėjo, kad tyrimas nebus spartus.

„Padėtis ten neaiški ir paini, todėl gali prireikti laiko faktams surinkti – bet mes gausime faktus; būsime nuodugnūs ir skaidrūs dėl jų dalijimosi“, – Pentagono vadovas sakė žurnalistams skrisdamas į Madridą, kur pradėjo kelionę po Europą.

Kita vertus, MSF vadovas Ch.Stokesas pabrėžė, kad tyrimas turi būti nepriklausomas, sakydamas, jog „to konflikto šalies vidinis tyrimas būtų visiškai nepakankamas“.

Šis antskrydis buvo surengtas praėjus penkioms dienoms po to, kai Talibano kovotojai užėmė strategiškai svarbų šiaurinį Kundūzo miestą, pasiekė įspūdingiausią pergalę nuo 2001 metų, kai jų režimas buvo nuverstas JAV vadovaujamos koalicijos.

Afganų pajėgos, palaikomos NATO sąjungininkų, tvirtina jau susigrąžinusios kontrolę tame mieste.

Kiek žinoma, per pastarąją savaitę vykusias kautynes žuvo bent 60 žmonių, o dar apie 400 buvo sužeisti.

Per šeštadienį surengtą antskrydį pagrindinis ligoninės pastatas buvo smarkiai sugriautas. Kai kurie viduje įstrigusių žmonių lavonai buvo neatpažįstamai apdegę.

Tarp aukų yra 12 MSF darbuotojų ir 10 pacientų, įskaitant tris vaikus.

MSF nusprendė trauktis iš Kundūzo tuo metu, kai tas regionas išgyvena humanitarinę krizę. Tūkstančiams civilių, įstrigusių kryžminėje ugnyje tarp vyriausybės pajėgų ir sukilėlių, stinga maisto ir vaistų.

Ta ligoninė buvo vienintelė medicinos įstaiga visame Afganistano šiaurės rytiniame regione, pajėgi gydyti per karą sunkiai sužalotus žmones. Jos uždarymas, net jeigu jis bus laikinas, gali pragaištingai paveikti vietos civilius.

MSF atstovė Kate Stegeman sakė naujienų agentūrai AFP negalinti patvirtinti, kad tas traumatologijos centras vėl atsidarys.

Jungtinių Tautų žmogaus teisių vadovas Zeidas Ra'adas Al Husseinas irgi paragino atlikti išsamų bei skaidrų tyrimą, pabrėždamas: „Aviacijos smūgis ligoninei gali prilygti karo nusikaltimui.“

„Šis įvykis yra itin tragiškas, neatleistinas ir galbūt netgi nusikalstamas“, – jis sakė šeštadienį.