Šis pareiškimas, kuriame teigiama, jog nuo cheminių atakų žuvo iki 150 žmonių, reiškia, kad Sirija peržengė tai, ką JAV prezidentas Barackas Obama buvo pavadinęs raudona linija šioje krizėje.

Tačiau Vašingtonas dar nenusprendė, ar reikia nustatyti neskraidymo zoną virš Sirijos, kur, kaip nurodė Jungtinės Tautos, jau daugiau nei 90 tūkst. žmonių žuvo per konfliktą, prasidėjusį 2011-ųjų kovą.

"Mūsų žvalgybos bendruomenė vertina, kad B.al Assado režimas naudojo cheminius ginklus, įskaitant nervus paralyžiuojančią medžiagą zariną, mažu mastu prieš opoziciją - daugelį kartų praeitais metais", - sakoma Baltųjų rūmų patarėjo nacionalinio saugumo klausimams Beno Rhodeso pranešime.

"Žvalgybos bendruomenė vertina, kad iki šiol 100-150 mirė per užfiksuotas cheminių ginklų atakas Sirijoje, - pridūrė jis. - Prezidentas aiškiai kalbėjo dėl cheminių ginklų naudojimo arba cheminio ginklo perdavimo teroristų grupuotėms - Jungtinėms Valstijoms tai raudona linija."

"Prezidentas sakė, kad cheminių ginklų panaudojimas pakeistų skaičiavimus, ir taip nutiko", - pažymėjo B.Rhodesas.

Konferenciniame pokalbyje telefonu su žurnalistais B.Rhodesas sakė, kad Vašingtonas pasidalino su Rusija turima informacija apie cheminių ginklų naudojimą, tačiau Maskva iki šiol dar nepritarė, jog B.al Assadas turėtų atsistatydinti.

B.Rhodesas nepasakė, jog Jungtinės Valstijos ruošiasi tiesiogiai apginkluoti sukilėlius, kovojančius su B.al Assadu, tačiau sakė, kad B.Obama "tarsis su Kongresu dėl šių reikalų ateinančiomis savaitėmis".

"Jungtinėms Valstijoms ir tarptautinei bendruomenei prieinami kai kurie kiti teisiniai, finansiniai diplomatiniai ir kariniai atsakai, - nurodė jis. - Esame pasiruošę visiems nenumatytiems atvejams ir padarysime savalaikiu sprendimus."

"Ketiname veikti labai apgalvotai, - aiškino B.Rhodesas, nors pripažino, kad cheminių ginklų naudojimas ir didėjantis Libano šiitų judėjimo "Hezbollah" bei Irano vaidmuo tame konflikte "pridėjo skubumo elementą" tame procese.

"Prezidentas priėmė sprendimą dėl didesnės paramos teikimo opozicijai. Tai apims tiesioginės paramos teikimą (sukilėlių) Aukščiausiajai karinei tarybai. Tai apima karinę paramą", - sakė patarėjas, nesileisdamas į detales.