Toje teritorijoje buvo atšaukta šimtai skrydžių, o kai kurios didelės automagistralės buvo užlietos potvynių, todėl dėl stichinių gaivalų perniek nuėjo milijonų amerikiečių kalėdinių kelionių planai.

Nacionalinė orų tarnyba (NWS) perspėjo dėl ateinančiomis dienomis prognozuojamo smarkaus snygio, lijundros ir staigių potvynių. Visas šias negandas neša praeitą trečiadienį toli pietuose susiformavusi galinga audrų sistema, kuriai energijos teikia šiam metų laikui nebūdingi šilti orai.

NWS pirmadienį nurodė, kad 21 valstijoje – nuo Naujosios Meksikos ir Mičigano toli šiaurėje – gresia niokojantys meteorologiniai reiškiniai.

Naujosios Meksikos, Teksaso ir Misūrio gubernatoriai paskelbė nepaprastąją padėtį visoje savo valstijų teritorijoje arba kai kuriose jų dalyse, likviduojant sekmadienį praūžusių audrų padarinius. Anksčiau panašių priemonių ėmėsi Alabama, Misisipė ir Džordžija.

Teksase – 11 tornadų aukų

Mažiausiai 11 žmonių žuvo per tornadus tankiai gyvenamame Dalaso-Fort Vorto urbanistiniame konglomerate Teksase, pranešė pareigūnai, kurie sekmadienio tikrino namą po namo, ieškodami daugiau aukų.

Gruodį retai pasitaikantys viesulai griovė namus ir svaidė plentais važiavusius automobilius. NWS nurodė, kad tame regione šeštadienio vakarą susidarė bent devyni tornadai.

Smarkiausiai nukentėjo Dalaso priemiestis Garlandas, kur pareigūnai patvirtino aštuonių žmonių žūtį praslinkus tornadui, kurio vėjo greitis buvo iki 320 km per valandą.

Miesto pareigūnai sakė, kad toks smarkus tornadas šioje teritorijoje buvo užfiksuotas tik antrą kartą nuo 1950 metų.

Iš oro nufilmuotuose vaizduose matėsi su žeme sulyginti namai, o kai kuriems pastatams buvo nuplėšti stogai arba išdaužyti langai.

„Ketiname patikrinti kiekvieną namą ir kiekvieną automobilį, kad užtikrintume, jog visus radome“, – naujienų televizijai CNN sakė Garlando meras Douglas Athasas.

Tornadai JAV Vidurio Vakarų valstijose paprastai siaučia pavasarį, bet žiemą jie reti.

Į šiaurės rytus nuo Dalaso per incidentus, susijusius su audromis, žuvo dar bent trys žmonės, Kolino apygardos šerifo departamentas nurodė naujienų agentūrai AFP.