CNN primena keletą nesutarimų tarp D. Trumpo ir savo paties iškeltų kandidatų, išryškėjusių per šią savaitę Senate vykusius kandidatūrų patvirtinimo posėdžius.

R. Tillersonas: nesutarimai dėl prekybos sutarčių ir požiūrio į Rusiją

Bene akivaizdžiausi pozicijų skirtumai paaiškėjo trečiadienį, sausio 11 d. Tada R. Tillersonas išreiškė savo pritarimą D. Trumpo kritikuojamų daugiašalių prekybos sutarčių klausimu. Be to, kandidatas į Valstybės sekretoriaus postą įspėjo apie Rusijos keliamas grėsmes ir pareiškė pritarsiantis ginklų tiekimo Ukrainai iniciatyvai.

R. Tillersono išsakyta pozicija tiek tonu, tiek turiniu skyrėsi nuo D. Trumpo rinkimų kampanijai būdingos retorikos.

Įstatymų leidėjų akivaizdoje R. Tillersonas trečiadienį pasakė, kad neprieštarauja Ramiojo vandenyno partnerystės sutartims, kurias Hillary Clinton yra pavadinusi auksiniu prekybos sutarčių modeliu.

Būtina prisiminti, kad D. Trumpas žadėjo pasirūpinti, jog partnerystė su Azijos ir Ramiojo vandenyno šalimis būtų nutraukta.

Rexas Tillersonas

R. Tillersonas gana griežtai pasisakė ir Rusijos atžvilgiu. Jungtinių Valstijų žvalgybos agentūrų neseniai pateiktą ataskaitą, kurioje Rusija kaltinama įsilaužimu į Jungtinių Valstijų politinių partijų kompiuterių sistemas ir bandymu paveikti 2016-ųjų metų prezidento rinkimų eigą, R. Tillersonas pavadino verčiančia sunerimti. Jis išreiškė įsitikinimą, kad kibernetinės atakos ir elektroninių laiškų nutekinimas, siekiant sutrikdyti demokratinius procesus, iš tiesų buvo vykdomi.

R. Tillersonas taip pat pasakė, kad, turėdamas omeny Maskvos įvykdytą Krymo aneksiją, jis pritartų sprendimui suteikti Ukrainai pagalbą ginklais. Kiek vėliau R. Tillersonas išreiškė teigiamą požiūrį į sankcijų Rusijai paskelbimą. Reikia pasakyti, kad abi R. Tillersono nuostatos kertasi su anksčiau D. Trumpo išsakytomis mintimis.

J. Kelly pasisako prieš bet kokius kankinimo metodus

Per antradienį, sausio 10 d., vykusį J. Kelly kandidatūros patvirtinimo posėdį, numatytas Nacionalinio saugumo departamento vadovas pasakė visiškai sutinkąs su Jungtinių Valstijų įstatymais, draudžiančiais per apklausas taikyti bet kokius kankinimo metodus. Toks jo pareiškimas akivaizdžiai kertasi su D. Trumpo kampanijos pažadais sugrąžinti skandinimo imitavimo ir dar drastiškesnes kankinimo priemones kovojant su terorizmu.

„Nemanau, kad kada nors turėtume priartėti prie ribos, skiriančios nuo to, kas prieštarauja mums, kaip amerikiečiams, priimtiniems apklausos metodams“, – sakė J. Kelly. Generolas sutiko, kad Jungtinės Valstijos ir toliau turi vadovautis Ženevos konvencijomis.

Buvęs JAV ginkluotųjų pajėgų Pietų štabo vadas J. Kelly sumenkino ir vieno iš pagrindinių D. Trumpo pažadų – pastatyti sieną su Meksika – svarbą.

„Fizinis barjeras jokios naudos neduos. Apsaugą reikia užtikrinti keliais lygmenimis“, – sakė J. Kelly. Jis akcentavo, kad siekiant padaryti galą narkotikų gabenimui ir prekybai žmonėmis bendradarbiauti su Lotynų Amerikos šalimis tiesiog būtina.

J. Sessionsas atmeta siūlymą uždrausti musulmonams atvykti į šalį

Paaiškėjo, kad ne tik J. Kelly, bet ir J. Sessionsas skeptiškai vertina išrinktojo prezidento ryžtą sugrąžinti skandinimo imitavimą, kaip vieną iš apklausos metodų. J. Sessionsas taip pat atmeta D. Trumpo siūlymą uždrausti musulmonams atvykti į Jungtines Valstijas.

Jeffas Sessionsas

Kalbėdamas apie skandinimo imitavimo metodą J. Sessionsas priminė, kad tokią praktiką Kongresas paskelbė neteisėta, kai ją pritaikė prezidento George‘o W. Busho administracija.
„Kongresas ėmėsi veiksmų, todėl dabar skandinimo imitavimo metodas, kaip ir bet koks kitas kankinimo būdas, Jungtinėse Valstijose laikomas visiškai netinkama ir neteisėta apklausos vykdymo praktika, nesvarbu, ar jį inicijuotų gynybos, ar kuris nors kitas departamentas arba agentūra“, – sakė J. Sessionsas.

Siekdamas sumažinti tarp savęs ir D. Trumpo iškilusius prieštaravimus dėl išrinktojo prezidento siūlymo uždrausti musulmonams atvykti į šalį, J. Sessionsas pasakė, kad D. Trumpas savo sumanymą kiek pakoregavo. Pasak J. Sessionso, D. Trumpas įsitikinęs, kad „dėmesį reikia atkreipti į tuos asmenis, kurie atvyksta iš terorizmu garsėjančių kraštų“.

Musulmonams taikomo draudimo galimybę J. Sessionsas atmetė. Reikia pasakyti, kad pats D. Trumpas, kitaip nei jo bendražygiai, savo idėjos niekada oficialiai neatsisakė.

„Nemanau ir nepritariu minčiai, kad musulmonams, kaip religinei grupei, turi būti draudžiama atvykti į Jungtines Valstijas. Juk tikrai nemažai čia gyvenančių musulmonų vienaip ar kitaip pasitarnavo šalies labui. Amerikiečiai be išlygų tiki religijos laisvės idėja ir pasisako už teisę nevaržomai užsiimti religine praktika“, – sakė J. Sessionsas.