JAV Valstybės departamento atstovė spaudai Elizabeth Trudeau teigė, kad Turkijos ir JAV šaltiniai rodo, kad „Rusijos lėktuvas pažeidė Turkijos oro erdvę“, nepaisant to, kad kelis kartus Turkijos pajėgos įspėjo Rusijos lėktuvą, praneša „Reuters“.

Vis dėlto E. Trudeau atsisakė išsamiau paaiškinti, kur konkrečiai buvo Rusijos lėktuvas, tuo metu, kai Turkijos pajėgos jį numušė.

JAV Valstybės departamento atstovė teigė, kad JAV palaiko Turkijos teisę ginti savo oro erdvę, tačiau šiuo metu svarbu abiems pusėms nustoti eskaluoti ir taip įtemptą situaciją.

„Mes turime paskatinti dialogą ir neeskaluoti situacijos“,- sakė E. Trudeau.

„Diskusija tarp dviejų šalių privalo tęstis“,- pridūrė E. Trudeau.

DELFI primena, kad lapkričio 24 d. antradienį Turkija numušė Rusijos karinį lėktuvą. Lėktuvas sprogo ore, o liepsnojančios nuolaužos nukrito Sirijos teritorijoje šalia sienos

Turkija sakė, kad lėktuvą numušė Turkijos F-16 naikintuvai ir pabrėžė, kad pilotas prieš tai buvo įspėtas. Rusija su Turkijos versija nesutinka ir teigė, kad lėktuvas visą skrydžio laiką buvo išskirtinai Sirijos teritorijoje.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas lapkričio 28 d. pasirašė įsaką dėl sankcijų prieš Turkiją įvedimo. Šis dokumentas – tai Rusijos atsakas į Turkijos karinių oro pajėgų naikintuvo numuštą rusų bombonešį, kuris dalyvavo karinėje Rusijos ir Sirijos oro pajėgų operacijoje.

V. Putino pasirašytame įsake nurodoma panaikinti bevizį režimą su Turkija, o taip pat ir susisiekimą užsakomaisiais skrydžiais su šia šalimi, rekomenduojama atsisakyti kelionių pardavimo į šią šalį, nurodoma apriboti turkiškos produkcijos tiekimą į Rusiją, riboti Turkijos bendrovių dalyvavimą įgyvendinant projektus Rusijoje ir Turkijos piliečių darbą Rusijos bendrovėse.