Vėliavas iškėlę homoseksualai prie teismo rūmų džiugiai sutiko šį istorinį sprendimą.

JAV prezidentas Barackas Obama  pagyrė Aukščiausiojo Teismo sprendimą, įteisinantį homoseksualų santuokas, kaip dar vieną Baltųjų rūmų pergalę.

„Šiandien žengtas didžiulis žingsnis mūsų žygyje lygybės link. Gėjų ir lessbiečių poros dabar turi teisę tuoktis, kaip ir bet kurie kiti“, – parašė B.Obama socialiniame tinkle „Twitter“, o Baltieji rūmai savo paskyros avatarą pakeitė judėjimo už homoseksualų teises vaivorykšte.

Šimtai abiejų stovyklų aktyvistų balandžio pabaigoje rengė demonstracijas prie Aukščiausiojo Teismo rūmų sostinėje, kai devyni teisėjai nagrinėjo bylą, kurstančią vienus iš karščiausių debatų JAV visuomenėje.

Dar anksčiau ekspertai tvirtino, kad vienalyčių santuokų, kurios yra įteisintos 37 iš 50 valstijų ir sostinėje Vašingtone, visuotinis pripažinimas neišvengiamas.

Teismas išklausė ieškovus iš keturių valstijų (Ohajo, Mičigano, Tenesio ir Kentukio), kur homoseksualų santuokos tebėra draudžiamos.

Palaikomi prezidento Baracko Obamos administracijos, 16 ieškovų pageidavo, kad jų santuokoms būtų taikoma konstitucinė apsauga visose Jungtinėse Valstijose.

Lig šiol valstijose, kuriose jie gyvena, santuoka apibrėžiama tik kaip vyro ir moters sąjunga, taip pat nepripažįstamos kitose valstijose įregistruotos vienalytės santuokos.

Aukščiausiajam Teismui palaikius ieškovų argumentus, priimta nutartis faktiškai įteisino vienalytes santuokas visose 13 valstijų, kuriose to dar nebuvo padaryta.

JAV generalinės prokurorės pavaduotojas Donaldas Verrilli (Donaldas Verilis), palaikydamas ieškovų požiūrį, argumentavo, kad turėtų būti panaikinti draudimai registruoti tos pačios lyties asmenų santuokas.

„Pasaulyje, kuriame gėjai ir lesbietės atvirai gyvena kaip mūsų kaimynai, tiesiog neįsivaizduojama, kad jiems turėtų būti tai draudžiama arba kad jie turėtų laukti“, – pabrėžė jis.

„Jie nusipelnė lygiateisės įstatymų apsaugos ir nusipelnė jos dabar“, – sakė D.Verilli.

Teisė tuoktis

Aukščiausiasis Teismas sprendžia, kaip turėtų būti interpretuojama JAV konstitucijos 14-oji pataisa, užtikrinanti visų piliečių vienodą apsaugą pagal įstatymus.

Teisėjai turėjo nuspręsti, ar ši pataisa įpareigoja valstijas pripažinti kitose valstijose sudarytas santuokas.

2013 metų birželį teismas priėmė istorinį sprendimą atšaukti įstatymą, draudžiantį taikyti federalines lengvatas homoseksualioms poroms.

Tačiau tas sprendimas neužtikrino vienalyčių santuokų įteisinimo visoje šalyje, palikdamas teisę spręsti šį klausimą pačioms valstijoms, nors Aukščiausiasis Teismas tradiciškai gina federalizmo principus.

Keturios minėtos valstijos, palaikomos religinių ir kitų konservatyviųjų organizacijų, argumentavo, kad santuoka yra pagrįsta vyro ir moters biologiniu ryšiu.

Kita vertus, Mičigano ieškovai laikėsi pozicijos: „Kad ir kokie apribojimai gali būti nustatyti teisei tuokti, partnerių lytis negali būti vienas iš jų.“

Ieškovai taip pat argumentavo, kad tos keturios valstijos pažeidžia jų judėjimo laisvę, atsisakydamos pripažinti santuokas, teisėtai sudarytas kitose valstijose.