Balsavimas šios valstijos miesteliuose Diksvil Noče, Harts Lokeišene ir Milsfilde prasidėjo antradienį tuojau po vidurnakčio vietos (7 val. Lietuvos) laiku ir baigėsi, kai balsus atidavė visi rinkėjai. Šių miestelių gyventojau turi galimybę pirmieji pareikšti savo valią per rinkimus, įdėmiai stebimus viso pasaulio.

Diksvil Nočas, esantis maždaug už 30 km nuo Kanados sienos, didžiuojasi, kad nuo 1960 metų jame vyksta pirmasis balsavimas JAV rinkimuose, bet tai yra laikoma labiau įdomybe nei šaliai kelią parodančiu dalyku.

Clay Smithas buvo pirmasis iš septynių žmonių, atidavusių savo balsus, vos tik laikrodžiai pradėjo skaičiuoti pirmąsias rinkimų dienos minutes. Aštuntasis miestelio gyventojas balsavo iš anksto.

Kaip rodo rezultatai, paskelbti praėjus kelioms minutėms po balsavimo pabaigos, šiame miestelyje

H. Clinton surinko pusę balsų; vienas balsas teko libertarinių pažiūrų kandidatui Gary Johnsonui, o 2012 metų respublikonų kandidatas į prezidentus Mittas Romney gavo vieną balsą kaip pasirenkamai įrašytas kandidatas.

Pagal Naujojo Hampšyro įstatymus, bendruomenės, turinčios mažiau kaip 100 rinkėjų, gali gauti leidimą atidaryti balsavimo apylinkes vidurnaktį ir jas uždaryti, kai tik visi registruoti rinkėjai atiduoda savo balsus.

Keliose JAV Rytų pakrantės valstijose pagrindinis balsavimas prasidės 6 val. vietos (13 val. Lietuvos) laiku.

Galutinė apklausa: H. Clinton turi 90 proc. galimybę laimėti JAV prezidento rinkimus

Remiantis paskutine „Reuters/Ipsos“ apklausa, Demokratų partijos kandidatė Hillary Clinton turi 90 proc. galimybę rinkimuose dėl JAV prezidento posto nugalėti Respublikonų partijos kandidatą Donaldą Trumpą, praneša naujienų agentūra „Reuters“.

H. Clinton galimybės laimėti yra panašios kaip ir praėjusią savaitę, tačiau, anot pirmadienį paskelbtos apklausos, rinkimų rezultatai priklauso nuo to, kiek baltaodžių, juodaodžių ir ispanakalbių rinkėjų atvyks į rinkimus šešiose ar septyniose valstijose.

Hillary Clinton

Buvusi JAV valstybės sekretorė pagal populiarumą pirmavo prieš D. Trumpą trimis procentiniais punktais (45-42 proc.) ir, remiantis apklausos duomenimis, gali laimėti 330 Rinkimų kolegijos balsų, taip peržengdama 270 laimėjimui reikalingų balsų. Tuo tarpu D. Trumpas surinktų 235 balsus.

Verslininko D. Trumpo galimybės laimėti priklauso nuo pasirodymo Floridoje, Mičigane, Šiaurės Karolinoje, Ohajuje ir Pensilvanijoje. Kad laimėtų, D. Trumpui reikia šiose valstijose surinkti daugumą balsų.

Jei dviejose iš šių valstijų - Floridos, Mičigano ir Pensilvanijos - nekilnojamojo turto magnatas patirtų nesėkmę, tai reikštų H. Clinton pergalę.

Kas toliau?

Nepaisant balsavimo rezultatų Naujojo Hampšyro miestelyje Diksvil Noče, kitų valstijų balsavimo apygardos atsidarys tik apie 6 valandą ryto (vietos laiku). Daugiau JAV gyventojų prie balsadėžių skubės po maždaug keturių valandų nuo dabar. Rinkimų apygardos atsidaro ir užsidaro skirtingu metu. Tikimasi, kad rinkimų rezultatų turėtumėme sulaukti trečiadienį, apie 6 valandą Lietuvos laiku, sekite naujienas gyvai kartu su DELFI.