Prezidento lėktuvas "Air Force One" nutūpė sostinėje Kanberoje, atskridęs iš B.Obamos gimtųjų Havajų, kur jis pirmininkavo viršūnių susitikimui, išplėtusiam parengiamąsias derybas dėl naujos Ramiojo vandenyno regiono prekybos sutarties.

JAV ir Australiją sieja glaudūs draugiški ryšiai, ir taip buvo pastebima per šiltą sutikimo ceremoniją oro uoste, kai premjerė Julia Gillard pasibučiavo su besišypsančiu B.Obama.

Vėliau B.Obamai buvo surengta oficiali atvykimo ceremonija Parlamento rūmuose, kur jis buvo pasveikintas 21 pabūklo saliutu ir apžvelgė garbės sargybos rikiuotę, o virš galvų skraidė sraigtasparniai.

Tikimasi, kad per JAV vadovo vizitą Australijoje bus paskelbtas pranešimas apie stiprinamą abiejų šalių karinį bendradarbiavimą. Tai būtų aiški žinia, kad Vašingtonas yra pasiruošęs ginti savo interesus ir sąjungininkus šiame sparčiai besivystančiame regione.

B.Obama, kuris siekia atnaujinti saugumo politiką Azijoje, kai Jungtinės Valstijos siekia užbaigti karus Irake ir Afganistane, nori akcentuoti svarbius ekonominius ir strateginius ryšius tarp Australijos ir Jungtinių Valstijų.

JAV Australijoje dislokuos iki 250 jūrų pėstininkų

Vašingtonui ir Kanberai stiprinant savo karinį aljansą, Jungtinės Valstijos nuo 2012 metų vidurio Šiaurės Australijoje dislokuos iki 250 jūrų pėstininkų, trečiadienį sakė Australijos premjerė Julia Gillard.

"Tai naujas susitarimas plėsti esamą Australijos gynybinių pajėgų ir JAV jūrų pėstininkų korpuso bei JAV oro pajėgų bendradarbiavimą", -sakė J.Gillard per bendrą spaudos konferenciją su JAV prezidentu Baracku Obama.

"Labai praktine (prasme) ... tai reiškia, kad nuo 2012 metų vidurio Australija Šiaurės Teritorijoje priims kuopos dydžio 200-250 jūrų pėstininkų, (kurie) rotacijos tvarka (atvyks) maždaug šešiems mėnesiams vienu kartu, - sakė premjerė. - Per virtinę metų ketiname tai palaipsniui plėsti".