Pentagonas nurodė, kad tarp nukautų kovotojų buvo „al Qaeda“ veteranas Abu Hani al Masri. Jis buvo nukautas per vasario 3–4 dienomis netoli Idlibo vykdytus tikslius aviacijos smūgius.

A. H. al Masri buvo vienas ankstyvųjų grupuotės pareigūnų, prižiūrėjęs jos pratybų stovyklas Afganistane 9-ame ir 10-ame dešimtmečiais. Jis bendradarbiavo su „al Qaeda“ įkūrėju Osama bin Ladenu bei dabartiniu lyderiu Aymanu al Zawahiri.

Ten „jis verbavo, diegė pažiūras, apmokė ir apginklavo tūkstančius teroristų, kurie galiausiai pasklido po regioną ir pasaulį“, – sakoma Pentagono pranešime.

Pasak JAV kariuomenės, jis taip pat padėjo Egipto „Islamo džihadui“ – „pirmajai sunitų grupuotei, per savo teroro atakas panaudojusiai mirtininkus sprogdintojus“.

„Šie smūgiai sutrukdė „al Qaeda“ gebėjimui planuoti ir vadovauti atakas užsienyje, taikantis į JAV ir mūsų pasaulinius interesus“, – sakė Pentagono atstovas Jeffas Davisas.

Dauguma JAV atakų Sirijoje nukreiptos prieš džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“. Tačiau pastaraisiais mėnesiais amerikiečių pajėgos taip pat surengė kelias smūgius prieš šios grupuotės varžovę „al Qaeda“.

Didžiąją Idlibo provincijos dalį yra užėmę buvusio Sirijos „al Qaeda“ padalinio „Fateh al Sham Front“ nariai, padedantys kelioms Sirijos sukilėlių grupuotėms, kovojančioms su vyriausybe.