60 metų J.W.Conneris mirė 0 val. 29 min. vietos (7 val. 29 min. Lietuvos) laiku, gavęs mirtiną injekciją valstijos kalėjime Džeksone, 80 km į pietryčius nuo Atlantos, pranešė kalėjimo pareigūnai. Kalėjime jis praleido 34 metus.

J.W.Conneris buvo nuteistas už tai, kad 1982 metų gegužę, apsvaigęs nuo alkoholio ir narkotikų, jis mirtinai sumušė savo draugą, kuris paprašė leidimo permiegoti su jo mergina.

Federalinis teismas ketvirtadienį atmetė J.W.Connoerio advokatų apeliaciją, valstijos malonės komisijai trečiadienį atsisakius jam suteikti malonę. Ketvirtadienį Aukščiausiasis Teismas taip pat nesutiko sustabdyti mirties bausmės vykdymo.

Mirties bausmė J.W.Conneriui buvo įvykdyta po 65 dienų egzekucijų pertraukos Jungtinėse Valstijose. Paskutinį kartą mirties nuosprendis buvo įvykdytas gegužės mėnesį Misūrio valstijoje.

Tokia daugiau nei dviejų mėnesių egzekucijų pertrauka šalyje buvo užregistruota prieš 24 metus, skelbia svetainė „Marshall Project“.

2007 metų rugsėjo mėnesį Aukščiausiasis Teismas nagrinėjo, ar mirtinos injekcijos neprieštarauja konstitucijai, ir po šešių mėnesių nusprendė, kad jos nėra žiauri ir neįprasta bausmė.

Vis tik kelios po 2014 metų įvykdytos egzekucijos susilaukė griežtos kritikos, kai nuteistieji patirdavo lėtą agoniją, merdėdami, dejuodami ir tampomi konvulsijų.

Tokią didelę pertrauką tarp mirties bausmių JAV nulėmė keletas priežasčių, tarp jų mirties nuosprendžiui vartojamų medikamentų trūkumas, sumažėjęs mirties nuosprendžių skaičius ir padažnėjusios apeliacijos, dėl kurių mirties nuosprendžių kaina biudžetui dar labiau išauga.

Pernai Jungtinėse Valstijose mirties bausmė buvo įvykdyta 28 nuteistiesiems – mažiausias skaičius per pastaruosius 24 metus, gerokai sumažėjęs nuo 1999 metų, kai buvo įvykdyti 98 mirties nuosprendžiai.

Per šiuos metus jau įvykdyta 15 egzekucijų – tiek pat kiek ir 2015 metais per tą patį laikotarpį.