Tai jau antras panašus JAV karo laivų incidentas per pastaruosius mėnesius.

JAV karinio jūrų laivyno operacijų vadas laivyno admirolas Johnas Richardsonas po naujo susidūrimo nurodė vadams per savaitę skirti laiko, galbūt – „vieną ar dvi dienas“, įguloms susėsti drauge.

Be to, prasidės „išsamus“ veiklos „patikrinimas“.

„Kaip žinote, tai jau antras susidūrimas per tris mėnesius ir naujausias iš virtinės incidentų Ramiojo vandenyno teatre, – sakė J. Richardsonas. – Ši tendencija reikalauja tvirtesnių veiksmų ... Nurodžiau padaryti operacijų pauzę visuose mūsų laivynuose visame pasaulyje.“

Kalbėdamas apie naujausią susidūrimą, admirolas neatmetė kažkokio įsikišimo iš išorės ar kibernetinės atakos galimybės, bet sakė nenorintis nuspręsti anksčiau tyrimo. Jo pastabos rodytų, kad dabar dėmesys sutelktas į tai, kaip dirbama „ant kapitono tiltelio“.

JAV gynybos sekretorius Jamesas Mattisas, lankydamasis Jordanijoje, sakė, kad per J. Richardsono „didesnio masto tyrimą bus išnagrinėti visi susiję atvejai, incidentai jūroje, tokie dalykai“.

„Jis įvertins visus faktorius, ne tik tiesioginį“, – pridūrė J. Mattisas.

Po „USS John S. McCain“ ir „Alnic MC“ susidūrimo 10 JAV jūreivių tebėra dingę. Vykdoma didelė jų paieškos operacija; joje dalyvauja laivai ir lėktuvai iš Singapūro, Malaizijos, Indonezijos ir JAV.

Antradienį prie paieškos prisidėjo JAV karinio jūrų laivyno narai; jie turi patikrinti patalpas pažeistose ir užlietose laivo dalyse. Narai taip pat įvertins laivui padarytą žalą.

„USS John S. McCain“ įgulai padeda amfibinis karinis laivas „USS America“, į Singapūrą atplaukęs pirmadienį. Jis taip pat padeda pumpuoti vandenį iš apgadinto laivo ir taisyti jo sistemas.

Antradienį Singapūre buvo JAV Ramiojo vandenyno laivyno vadas admirolas Scottas Swiftas. Jis ligoninėje aplankė keturis sužeistus jūreivius. Penktam sužeistajam gydymo ligoninėje neprireikė.

Po dramatiško susidūrimo smarkiai apgadintą „USS John S. McCain“ į Singapūro uostą atlydėjo du laivai.

„Visiškas skaidrumas“

Analitikų manymu, šis incidentas, įvykęs praėjus labai nedaug laiko nuo ankstesnio susidūrimo Japonijos vandenyse, kelia klausimų, ar JAV karinis jūrų laivynas nepersistengia Azijos regione. Amerikiečiai siekia duoti atkirtį Kinijos užmojams užimti dideles teritorijas Pietų Kinijos jūroje bei Šiaurės Korėjos branduolinėms ambicijoms.

Amerikiečių laivas plaukė į Singapūro uostą po „laivybos laisvės operacijos“ ginčijamoje Pietų Kinijos jūroje aplink vieną rifą Spratlio salose. Dėl to itin piktinosi Pekinas.

Šis laivas yra pavadintas JAV senatoriaus Johno McCaino tėvo ir senelio garbei. Abu jie buvo JAV karinio jūrų laivyno admirolai.

Pats J. McCainas sveikino pradedama patikrinimą.

„Sutinku su admirolu Richardsonu, kad skubiai reikia tvirtesnių veiksmų neseniai įvykusių laivų susidūrimų priežastims nustatyti ir ištaisyti, – sakė jis. – Iš karinio jūrų laivyno lyderių, jiems atliekant ... tyrimus ir patikrinimus, tikiuosi visiško skaidrumo ir atskaitingumo.“

Prezidentas Donaldas Trumpas tviteryje parašė: „Mintys ir maldos su mūsų @USNavy (JAV karinio jūrų laivyno) jūreiviais, esančiais #USSJohnSMcCain, kur vyksta paieškų ir gelbėjimo operacija.“

Į naujausią incidentą patekęs Liberijoje registruotas tanklaivis yra daugiau kaip 30 tūkst. tonų vandentalpos laivas, skirtas gabenti naftą ir chemines medžiagas. Pranešta, kad jis buvo šiek tiek apgadintas, bet jo įgulos nariai nebuvo sužeisti. Singapūras informavo, kad incidento metu naftos į jūrą neišsiliejo.

Tai jau ne pirmas JAV karo laivų susidūrimas šią vasarą. Birželį Japonijos vandenyse eskadriniam minininkui „USS Fitzgerald“ susidūrus su Filipinuose registruotu prekybiniu laivu žuvo septyni amerikiečių jūreiviai.

Tą laivų avarija įvyko judriame kanale netoli Jokosukos uosto – intensyvios laivybos akvatorijoje tarp Tokijo ir netoliese esančio Jokohamos uosto.

Žuvusius jūreivius, kuriems buvo nuo 19 iki 37 metų, narai rado užlietose įgulos narių kajutėse kitą dieną po susidūrimo.

Praėjusią savaitę vienas vyresnysis admirolas nurodė, kad dėl šio incidento buvo atleistas „USS Fitzgerald“ kapitonas ir keli kiti pareigūnai.

Ir „USS John S. McCain“, ir „USS Fitzgerald“ priklauso JAV 7-jam laivynui, dislokuotam Japonijos Jokosukos uoste.