JAV prezidentas Barackas Obama penktadienį pasirašė įsakymą, leidžiantį taikyti sankcijas prieš tris Šiaurės Korėjos organizacijas ir 10 asmenų.

Baltieji rūmai teigė, kad šis žingsnis yra atsakas į provokuojančius, destabilizuojančius ir represinius Šiaurės Korėjos veiksmus. JAV jau taiko sankcijas, nukreiptas prieš Šiaurės Korėjos branduolinę programą.

Penktadienį paskelbtos sankcijos, manoma, yra pirmas kartas, kai JAV ėmėsi veiksmų nubausti šalį dėl kibernetinės atakos prieš vieną iš JAV kompanijų.

Sankcijos nukreiptos prieš Žvalgybos generalinį štabą – pagrindinę Šiaurės Korėjos žvalgybos instituciją, Korėjos kasybos plėtros ir prekybos korporaciją (KOMID) – pagrindinį ginklų tiekėją, Korėjos Tanguno prekybos korporaciją, kuri remia karinius tyrimus.

Sankcijos nukreiptos ir prieš tam tikrus asmenis. Pavyzdžiui, Jangą Songą Cholį. Pasak JAV Iždo departamento, tai vyriausybės pareigūnas ir KOMID atstovas Rusijoje. Taip pat prieš Kimą Yongą Cholį, Šiaurės Korėjos valdžios pareigūną atstovaujantį KOMID Irane, Ryu Jiną ir Kangą Ryongą. Pasak JAV, šie KOMID ir Šiaurės Korėjos valdžios atstovai veikia Sirijoje.

Baltieji rūmai žurnalistams teigė, kad toks žingsnis žengtas atsakant į įsilaužimą prieš |Sony“. JAV tikslas yra izoliuoti Šiaurės Korėjos gynybos pramonę ir atgrasyti nuo kibernetinių įsilaužimų ateityje.