Po antradienį, liepos 4 dieną, atlikto sėkmingo tarpkontinentinės balistinės raketos bandymo Jungtinės Valstijos padidino spaudimą Šiaurės Korėjai ir įspėjo, kad bet kuri Šiaurės Korėjos darbuotojus priglaudžianti šalis padeda Kim Jong Uno režimui.

JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas patvirtino, kad Šiaurės Korėja atliko savo pirmąjį tarpkontinentinės balistinės raketos bandymą, ir paragino imtis globalių veiksmų atremiant režimo „eskaluojamą grėsmę“.

Kim Jong Unas trečiadienį, liepos 5 dieną, išplatino savo pranešimą, kurį citavo Korėjos centrinė naujienų agentūra: „Amerikos šunsnukiai nebus labai patenkinti šia liepos 4-osios sukakties proga pasiųsta dovana“.

Naujienų agentūra teigė, kad raketa gali nešti „didelę, sunkią branduolinę kovinę galvutę“, kuri gali atlaikyti grįžimą į Žemės atmosferą.

Šiaurės Korėjos lyderis teigė, kad ilgalaikė jo šalies konfrontacija su Vašingtonu perėjo į „paskutinį etapą“, ir kad Pchenjanas nesiderės dėl savo branduolinių ginklų ir balistinių raketų, „nebent visiškai pasibaigtų priešiška JAV politika ir jų keliama branduolinė grėsmė“.

Valstybinės žiniasklaidos pranešime teigiama, kad Kim Jong Unas paragino savo mokslininkus „dažnai siųsti jankiams didelius ir mažus „dovanų paketus“.

Tuo metu R. Tillersonas įspėjo, kad bet kuri šalis, kuri priima Šiaurės Korėjos darbuotojus, teikia ekonominę ar karinę pagalbą Pchenjanui ar nesugeba įgyvendinti Jungtinių Tautų sankcijų, „remia pavojingą režimą“.

R. Tillersonas sakė: „Jungtinės Valstijos griežtai smerkia Šiaurės Korėjos įvykdytą tarpkontinentinės balistinės raketos paleidimą.

Tarpkontinentinės balistinės raketos bandymas – naujas grėsmės Jungtinėms Valstijoms, mūsų sąjungininkams ir partneriams, regionui ir pasauliui, eskalavimas. Visos šalys turėtų viešai parodyti Šiaurės Korėjai, kad jų branduolinių ginklų pomėgis turi pasekmes“.

Valstybės sekretorius pridūrė, kad JAV „niekada nebus palankios branduoliniu ginklu apsiginklavusiai Šiaurės Korėjai“.

Tikimasi, kad trečiadienį Saugumo Taryba surengs skubų susitikimą už uždarų durų. Viliamasi, kad JAV ir kitos šalys sieks susitarimo dėl griežtesnių priemonių prieš Pchenjaną. Tikimasi, kad penktadienį, liepos 7 dieną, Hamburge vyksiančiame G20 aukščiausio lygio viršūnių susitikime Donaldas Trumpas ir Vladimiras Putinas pasisakys apie besitęsiančias Šiaurės Korėjos provokacijas.

JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas antradienį ryžtingai pasmerkė Šiaurės Korėjos įvykdytą raketos paleidimą. „Šis veiksmas yra dar vienas akivaizdus Saugumo Tarybos rezoliucijų pažeidimas, pavojingas situacijos eskalavimas“, – sakė jis.

A. Guterresas pabrėžė, kaip „svarbu išlaikyti tarptautinės bendruomenės vienybę sprendžiant šį rimtą iššūkį“, turėdamas omenyje JAV ir Kinijos nuomonių skirtumus. Kinija pasisako už derybas tarp galingiausių pasaulio valstybių ir Šiaurės Korėjos dėl jų branduolinės programos panaikinimo, tačiau JAV laikosi nuomonės, kad pirmiausia Pchenjanas turi sustabdyti savo raketų ir branduolinius bandymus.

Pietų Korėja ir JAV ankstų trečiadienį surengė dideles balistinių raketų pratybas, kurias Seulo pareigūnai pavadino įspėjimu Pchenjanui. Pasak Jungtinio štabų vadų komiteto Seule, abiejų šalių pajėgos paleido raketų užtvarą.

Kovinio šaudymo pratybas nurodė surengti Pietų Korėjos prezidentas Moon Jae-inas, pareiškęs, kad tai pademonstruos sąjungininkų pasiryžimą atremti Šiaurės Korėjos provokacijas veiksmais, o ne tik pasmerkimo žodžiais, teigė Pietų Korėjos žiniasklaida.

„Prezidentas Moonas teigė, kad rimta Šiaurės Korėjos provokacija reikalauja, kad mes reaguotume rimčiau, nei tik pareiškimu, ir kad mes turime Šiaurės Korėjai aiškiai parodyti mūsų priešraketinės gynybos pasirengimą“, teigiama Pietų Korėjos prezidento tarnybos pranešime, kurį išplatino naujienų agentūra „Yonhap“.

Šiaurės Korėjos Gynybos mokslų akademija pranešė, kad Šiaurės Korėjos paleista raketa pasiekė 2802 kilometrų aukštį ir nuskrido 933 kilometrus. JAV Ramiojo vandenyno vadovybė patvirtino šį bandymą ir teigė, kad tai buvo antžeminė, vidutinio nuotolio raketa, skridusi 37 minutes ir paskui nukritusi į Japonijos jūrą. Pranešama, kad šis paleidimas nesukėlė grėsmės Šiaurės Amerikai.

Tuo tarpu Šiaurės Korėja sostinėje Pchenjane šventė tarpkontinentinės balistinės raketos bandymą.

Netrukus po to, kai antradienį buvo paskelbta apie šį bandymą, 38 metų Pchenjano gyventojas Ri Song-gilas sakė, kad jo šalis „gali atakuoti bet kur pasaulyje“. Jis pridūrė: „Jau praėjo laikas, kai JAV galėjo grasinti pasauliui branduoliniais ginklais“.

27 metų Kim Hye-okas sakė, kad šis paleidimas yra „itin žavi naujiena“, ir pridūrė, kad Šiaurės Korėja „žengs į priekį savo keliu“, nepaisydama tarptautinių sankcijų.

Išlieka neaišku, ar Šiaurės Korėja gali sumažinti branduolinį ginklą tiek, kad jis tilptų į raketos priekinį konusą, ir ar ji sukūrė technologiją, būtiną tam, kad raketa atlaikytų sugrįžimą į Žemės atmosferą. Korėjos centrinė naujienų agentūra pranešė, kad antradienį atliktas bandymas įvykdė „visus technologinius reikalavimus, įskaitant raketos priekinio konuso atsparumą karščiui ir struktūrinį stabilumą“. Teigiama, kad raketos priekinis konusas pagamintas iš anglies pluošto.

„Esant atšiaurioms sąlygoms, tūkstančius laipsnių siekiančiam karščiui, slėgiui ir vibracijai, temperatūra priekiniame konuse buvo stabili tarp 25 ir 45 laipsnių Celsijaus“, teigiama pranešime. Taip pat priduriama, kad kovinė galvutė „skriejo nepriekaištingai ir tiksliai pasiekė tikslą“.