Šis žingsni buvo žengtas mėginant užgydyti vieną iš žaizdų įtemptuose abiejų pusių santykiuose, JAV vadovaujamoms pajėgoms ruošiantis užbaigti ilgiau nei dešimtmetį trukusį karą.

Afganistano prezidentas Hamidas Karzai šio į šiaurę nuo Kabulo įsikūrusio sulaikymo centro likimą padarė dalimi savo pastangų, kad Kabulo administracija perimtų iš amerikiečių atsakomybę sprendžiant kai kuriuos svarbius reikalus, tarptautiniam koviniam kontingentui ruošiantis ateinančiais metais pasitraukti iš šios šalies.

Jungtinės Valstijos jau seniai susirūpinusios, kad visiškas atsakomybės perdavimas silpnoms ir į korupciją linkusioms Afganistano saugumo pajėgoms padės Bagrame laikomiems įtariamiems Talibano ir tarptautinio teroristų tinklo "al Qaeda" kovotojams grįžti į mūšio lauką.

Tačiau, kaip nurodė Pentagonas, JAV gynybos sekretorius Chuckas Hagelis sudarė šį susitarimą šeštadienį kalbėdamasis telefonu su H.Karzai, o pirmadienį buvo surengta perdavimo ceremonija.

"Ši ceremonija pabrėžia, kad Afganistanas darosi vis patikimesnis, pajėgesnis ir labiau savarankiškas", -sakoma tarptautinių koalicinių pajėgų Afganistane vado generolo Josepho Dunfordo pranešime.

Bagramo kalėjimas turėjo būti perduotas afganų pajėgoms kovo 9-ąją, tačiau šis žingsnis buvo atidėtas paskutinę minutę, kai H. Karzai užsiminė, jog ten laikomi "nekalti" kaliniai bus paleisti.

Rugsėjį JAV perdavė afganų pareigūnams daugiau nei 3 tūkst. kalinių kontrolę Bagrame, vadintame Afganistano Gvantanamu, nes kai kurie suimtieji ten laikomi be teismo sprendimo ir nepateikus jokių kaltinimų.

Tačiau amerikiečiai toliau saugojo 580 užsieniečių, kuriems nebuvo taikomas tas susitarimas, taip pat šimtus afganų, suimtų po sutarties pasirašymo 2012-ųjų kovą.

Tokia padėtis išprovokavo piktus H.Karzai pareiškimus ir Afganistano aukščiausios islamo dvasinės institucijos perspėjimą, kad JAV vis plačiau laikomi "okupacinėmis" pajėgomis, tęsdami savo ilgametę kovą su Talibano sukilėliais.

"JAV kontrolė Bagrame buvo vienijantis šūkis Talibanui ir svarbus klausimas didžiajai Afganistano visuomenės daliai", - sakė Jungtinėse Valstijose įsikūrusio Afganistano analitikų centro atstovė Kate Clark.