JAV siūlo Rusijai išplėsti žvalgybą ir derinti bendrus veiksmus kovojant prieš „Islamo valstybę“ (IS) ir kitas ekstremistines grupuotes Sirijoje. Tokia galimybė šalims atsiras, jeigu Maskvos remiamas Sirijos prezidentas Basharas al Assadas laikysis paliaubų su JAV palaikomomis maištininkų grupėmis ir pradės politines derybas.

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry šią savaitę Maskvoje planuoja susitikti su šalies diplomatais ir greičiausiai su prezidentu Vladimiru Putinu. Per susitikimą daugiausiai dėmesio bus skiriama karui Sirijoje ir šalies prezidento B. al Assado ateičiai. J. Kerry ketina pakeisti praeityje vyravusias JAV politikos tendencijas ir aktyvinti bendradarbiavimą su Rusija.

J. Kerry teigė pastaraisiais mėnesiais stebėjęs, kaip Sirijos kariuomenė ir Rusijos oro pajėgos nesilaikė paliaubų. Kremlius reikalauja dalintis žvalgybos duomenimis, o už tai siūlo pasinaudoti savo įtaka ir įkalbėti Sirijos prezidentą vėl nepradėti kovinių veiksmų prieš JAV remiamas sukilėlių grupuotes.

Prie Sirijos didžiausio miesto Alepo kariniai konfliktai vis intensyvėja. B. al Assadas dar kartą įsitvirtino šalies regionuose, kurių kontrolę anksčiau buvo praradęs. Humanitarinė pagalba, pasiekianti apsiaustas ar sukilėlių užimtas teritorijas, yra nereguliari ir jos neužtenka, o operacijos prieš IS ar „Al Qaeda“ nesibaigia – tai reiškia, kad visoje šalyje taikos išlaikyti dar ilgai nepavyks.