Ši pergalė buvo iškovota kitą dieną po JAV pareiškimo, kad Vašingtonas apginkluos šiam aljansui priklausančius kurdų kovotojus.

Turkija savo ruožtu pasmerkė JAV sprendimą apginkluoti kurdų Liaudies apsaugos dalinius (YPG). Ankara juos laiko teroristais, bet Vašingtonas teigia, kad kurdų pajėgos yra nepamainomos sąjungininkės kovoje su IS.

Šis klausimas gali aptemdyti kitą savaitę vyksiantį JAV prezidento Donaldo Trumpo ir Turkijos vadovo Recepo Tayyipo Erdogano pirmąjį oficialų susitikimą.

YPG sudaro Sirijos demokratinių pajėgų (SDF), trečiadienį iškovojusių svarbią pergalę prieš „Islamo valstybės“ džihadistus Tabkoje, branduolį.

Po kelias savaites trukusių įnirtingų kautynių SDF paskelbė „visiškai išvadavusios“ Tabką ir šalimais esančią užtvanką.

„Tęsiama nuodugnaus tikrinimo operacija, siekiant užtikrinti, kad miestas saugus“, – sakė pajėgų atstovas Talalas Sello.

Tabka yra prie Eufrato upės ir strategiškai svarbaus kelio, maždaug už 55 km į vakarus nuo Rakos, IS paskelbto „kalifato“ Sirijoje širdies.

Jungtinės Tautos buvo perspėjusios, kad žala Tabkos užtvankai, kuri yra didžiausia Sirijoje, gali sukelti didžiulį potvynį.

JAV vadovaujamos koalicijos lėktuvai kelias savaites bombardavo šį miestą ir netoliese esančias IS pozicijas, tęsiant didesnio masto puolimą Rakos kryptimi.

YPG nurodė, kad JAV „istorinis sprendimas“ pradėti tiekti šiems kovotojams ginklus ir karinę įrangą paspartins puolimą prieš IS pozicijas Sirijos šiaurėje.

Kurdų pajėgų atstovas Reduras Xelilas sakė, kad šis žingsnis „šiek tiek pavėluotas“, bet vis tiek „suteiks stiprų postūmį“ visoms su IS kovojančioms jėgoms.

Kita vertus, Vašingtono sprendimas užrūstino Turkiją, laikančią YPG uždraustos Kurdistano darbininkų partijos (PKK) padaliniu Sirijoje. Nuo 1984 metų Turkijoje vykstanti ginkluota kova tarp PKK ir vyriausybės nusinešė dešimtis tūkstančių žmonių gyvybių.

„Tikiuosi, kad ši klaida bus nedelsiant ištaisyta“, – pareiškė R. T. Erdoganas.

„Asmeniškai ir nuodugniai išsakysiu mūsų susirūpinimą per derybas su prezidentu Trumpu gegužės 16 dieną“, – pridūrė jis. Turkijos lyderis pridūrė, kad šis klausimas taip pat bus aptartas gegužės 25 dieną per NATO viršūnių susitikimą Briuselyje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)