Ginklai kovotojus pasieks prieš būsimą puolimą paskutiniam IS bastionui Sirijoje ir jų „kalifato“ sostinei – Rakos miestui – atkovoti.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas pirmadienį „įgaliojo Gynybos departamentą aprūpinti Sirijos demokratinių pajėgų (SDF) kurdų elementus, nes būtina užtikrinti aiškią pergalę prieš ISIS (IS) Rakoje“, sakoma Pentagono atstovės Danos White pareiškime.

„SDF su įgalinančia JAV ir koalicijos pajėgų parama yra vienintelė jėga Sirijoje, galinti sėkmingai artimoje ateityje užimti Raką“, – nurodė atstovė.

Ginklai ir karinė įranga apims mažo kalibro ginklus, šaudmenis, kulkosvaidžius, šarvuotas transporto priemones ir inžinerinę įrangą, tokią kaip buldozeriai, naujienų agentūrai AFP sakė vienas gynybos pareigūnas.

SDF kurdų elementai yra iš kurdų Liaudies apsaugos dalinių (YPG), jie yra pagrindinė frakcija, Sirijoje kovojanti su IS.

Tačiau Turkija sako, kad YPG yra susijusi su Kurdistano darbininkų partijos (PKK) separatistais Turkijoje, kurių sukilimas nuo 1984 metų jau pareikalavo daugiau kaip 40 tūkst. gyvybių.

Turkų karo lėktuvai praėjusį mėnesį smogė YPG pajėgoms Sirijoje ir, taip pat, kurdų pozicijoms kaimyniniame Irake, kurias Ankara pavadino „teroristų prieglobsčiais“.

Turkija piktinasi

Trečiadienį Turkija „nepriimtinu“ pavadino JAV pareiškimą, kad Vašingtonas tieks ginklus ir karinę įrangą kurdų kovotojams, kovojantiems su IS džihadistais Sirijoje.

„Ginklų tiekimas YPG yra nepriimtinas, – televizijai „A Haber“ sakė turkų vicepremjeras Nurettinas Canikli. – Tokia politika niekam nebus naudinga.“

„Tikimės, kad ši klaida bus ištaisyta“, – sakė jis, likus kelioms dienoms iki Turkijos prezidento Recepo Tayyipo Erdogano (Redžepo Tajipo Erdohano) ir JAV prezidento Donaldo Trumpo svarbaus susitikimo Vašingtone.

Charlesas Listeris iš strateginių studijų centro „Middle East Institute“ sakė, jog neaišku, kaip Vašingtonas gali nuraminti susirūpinusią Turkiją.

Jis pažymėjo, kad JAV vyriausybės Nacionalinis kovos su terorizmu centras anksčiau YPG laikė PKK padaliniu Sirijoje, bet 2014 metų pabaigoje, amerikiečiams pradėjus su jais dirbti, šį apibrėžimą panaikino.

„Tikrai negalima ignoruoti fakto, kad YPG yra oficialus teroristinės organizacijos, su kuria Turkija kovoja daugiau kaip 30 metų, padalinys, – naujienų agentūrai AFP sakė Ch.Listeris. – Turime daug priežasčių piktintis turkais, bet Ankara turi pateisinamą priežastį niršti dėl mūsų paramos YPG.“

Vašingtonas žada bendradarbiauti su Ankara

Pentagono vadovas Jimas Mattisas, kuris lankosi Europoje ir antradienį vakare atvyko į Vilnių, anksčiau dalyvavo 15 pagrindinių koalicijos prieš IS šalių, tarp jų – Turkijos, susitikime Kopenhagoje.

J. Mattisas teigiamai įvertino vaidmenį, kurį atliks Turkija.

„Ketiname dirbti su turkais, kartu nuversti Raką“, – sakė jis.

Atstovė D. White vėliau sakė, kad J.Mattisas kalbėjosi su Turkijos gynybos ministru Fikri Isiku ir dar kartą patikino jį, kad JAV yra įsipareigojusios ginti savo NATO sąjungininkę.

„SDF tiekiama įranga bus ribota, pritaikyta konkrečiai misijai, o įgyvendinant tikslus jos kiekis bus mažinamas“, – sakė D.White, kuri pridūrė, jog JAV numato, kad Raką galiausiai valdys arabai, ne kurdai.

Koalicija prieš IS

JAV vadovaujama koalicija, kovojanti su IS Irake ir Sirijoje, aptarė tolesnius kampanijos žingsnius žlungant džihadistų „kalifatui“ aplink Raką.

Nors pareigūnai perspėja, kad kariniai veiksmai dar kurį laiką tęsis, jie apskritai optimistiškai vertina pažangą.

„Išstudijavome priešo padėtį ir aptarėme kitus žingsnius ... Toliau spartinsime šią kovą“, – sakė J.Mattisas.

Po kelis mėnesius trukusių brutalių kovų už kiekvieną gatvę IS prarado beveik viso savo bastiono Mosulo Irake kontrolę, o Rakoje džihadistai jau didžia dalimi izoliuoti.

Mažėjant IS kontroliuojamai teritorijai, kelios koalicijos šalys su nerimu stebi regioną.

Irake ir Sirijoje tebėra tūkstančiai užsieniečių kovotojų, o koalicijos šalys, ypač Europoje, rengiasi galimam kovose užsigrūdinusių džihadistų sugrįžimui.

Kaip sakė vienas JAV administracijos aukšto rango pareigūnas, Interpolas identifikavo 14 tūkst. užsienio kovotojų, kurie, kaip žinoma, yra išvykę į Siriją ir tebėra gyvi.

Kampanija prieš IS prasidėjo 2014 metų rudenį, dėl jos Irako saugumo pajėgos, padedamos su koalicijos instruktorių ir aviacijos, nutraukė žeminamų pralaimėjimų virtinę ir atsiėmė kelis svarbius miestus, tarp jų – Ramadi ir Faludžą.

D. Trumpas į valdžią atėjo žadėdamas sunaikinti IS. Nors daug darbo jau buvo padaryta ir koalicija buvo sudavusi tūkstančius smūgių, JAV pajėgų vadai giria naująjį lyderį dėl jo sprendimo kariškiams suteikti didesnius įgaliojimus, nes tokiu būdu buvo paspartintos operacijos.

Tačiau kritikai sako, kad dėl papildomų smūgiai pagausėjo aukų tarp civilių.