Naujieji įsakai sukėlė nerimą JAV imigrantų bendruomenėms, kurių nariai jau ilgus metus kuria šeimas ir gyvenimą šioje šalyje. Dauguma jų yra atvykę iš Meksikos ir Centrinės Amerikos ir pirmą kartą per kelis dešimtmečius jiems iš tikrųjų gresia deportacija.

Žmogaus teisių gynėjai pavadino šį žingsnį „raganų medžiokle“ ir perspėjo, kad masinė deportacija sugriaus šeimas, turinčias JAV gilias šaknis bei pakenks ekonomikai.

Tačiau Krašto saugumo departamento (DHS) sekretorius Johnas Kelly, dviem memorandumais išleidęs šiuos įsakus, pareiškė, kad būtina spręsti problemą, kuri „apėmė“ vyriausybės išteklius.

„Nelegalios imigracijos antplūdis prie pietinio pasienio pereikvojo federalinių agentūrų (pajėgumus) bei išteklius; be to, atsirado didžiulis Jungtinių Valstijų nacionalinio saugumo pažeidžiamumas“, – sakė jis viename iš memorandumų.

Demokratų senatorius Benas Cardinas, įtakingas Senato Užsienio reikalų komiteto narys, perspėjo, kad naujosios gairės „pakenks nacionaliniam saugumui bei visuomenės saugumui“.

Niujorko meras Billas de Blasio savo ruožtu sakė nesutinkąs paversti savo miesto policijos pareigūnų imigracijos agentais, o kalėjimų – „deportacijos politikos aptvarais, tik pakenksiančios integracijai, padėjusiai padaryti Niujorką saugiausiu šalies didmiesčiu“.

Paspartinta deportacija

Naujosios taisyklės leis pasienio kontrolės pareigūnams ir imigracijos pareigūnams greitai deportuoti visus rastus nelegalius imigrantus. Jose numatytos vos kelios išimtys, daugiausia vaikų atžvilgiu

Kaip ir anksčiau, pirmiausia deportuojami bus nelegalūs imigrantai, pripažinti kaltais dėl nusikaltimų, bei tie asmenys, kuriems yra pateikti ar potencialiai gali būti pateikti tokie kaltinimai.

Vis dėlto žmonės, kurių ankstesnė Baracko Obamos administracija nelaikė prioritetu deportuoti – faktiškai visi, nesantys susiję su kokiu nors nusikaltimu – daugiau nebebus apsaugoti.

„Su itin nedaug išimčių, DHS neatleis atvykėlių klasių ar kategorijų nuo potencialaus priverstinio vykdymo“, – sakoma memorandumuose.

„Visiems, pažeidusiems imigracijos įstatymus, gali būti taikoma priverstinio vykdymo procedūra, įskaitant ir išsiuntimą iš Jungtinių Valstijų“, – sakoma juose.

Šie memorandumai yra naujos priemonės, atitinkančios D.Trumpo politiką, nustatytą, kai prezidentas iškart po savo inauguracijos sausio 20 dieną pasirašė įsaką, įpareigojantį tarnybas pažaboti nelegalią imigraciją. Be kita ko, naujoji administracija planuoja sugriežti deportacijos įstatymų vykdymą ir pastatyti per 3 tūkst. km ilgio sieną palei JAV ir Meksikos pasienį.

Savo memorandumuose J. Kelly įsakė veiksmų imtis nedelsiant, ir pradėti planuoti sienos statybas. Jis taip pat įsakė Muitinės ir pasienio apsaugos ir bei Imigracijos ir muitinės agentūroms įdarbinti dar 15 tūkst. pareigūnų.

Šie įsakai buvo priimti prieš J. Kelly ir JAV valstybės sekretoriaus Rexo Tillersono šią savaitę planuojamus susitikimus su Meksikos prezidentu Enrique Pena Nieto. Per juos bus aptariami nelegalios imigracijos bei pasienio apsaugos klausimai.

Staigus politikos pokytis.

Iki šio imigracijos politikos pokyčio ilgus metus B. Obamos ir George'o W. Busho administracijos su Kongresu bandė rasti būdą, kaip daugumai nelegalių imigrantų, seniai gyvenančių JAV, leisti pasilikti šalyje.

Tačiau D.Trumpas per savo prezidentinę kampaniją žadėjo susidoroti su, anot jo, svariu nusikalstamumo šaltiniu ir našta ekonomikai.

Baltųjų rūmų atstovas Seanas Spiceris sakė, kad D.Trumpas „norėjo nuimti pančius nuo“ įstatymus vykdančių pareigūnų.

DHS nurodė, kad visos šalies teismuose yra daugiau kaip 534 tūkst. neišspręstų imigracijos bylų, o vien per spalį ir lapkritį jos agentai sulaikė per 93 tūkst. asmenų, bandžiusių nelegaliai patekti į šalį.
Toks darbas „smarkiai apkrovė DHS išteklius“, nurodė departamentas.

Nors S. Spiceris sakė, kad politika gali vystytis plačiau nei DHS memorandumai, neaišku, kokį pavidalą gali įgyti šie pokyčiai.

„Masinės deportacijos politika“

Imigrantų bendruomenėms nerimą jau sukėlė šimtų žmonių areštai per Imigracijos ir muitinės agentūros reidus imigrantų „prieglobsčio miestuose“ prieš dvi savaites. Joms naujai priimti įsakai sukėlė šoką ir pasipiktinimą.

Niujorke prie Laisvės statulos buvo išskleistas plakatas su užrašu „Sveiki atvykę, pabėgėliai“.

„Sekretorius J.Kelly pradėjo precedento neturinčią raganų medžioklę prieš milijonus imigrantų šeimų“, – sakė Los Andžele įsikūrusios nepelno organizacijos „Coalition for Humane Immigrant Rights“ vykdomoji direktorė Angelica Salas.

„Šios gairės pristato neteisėtą, paskubintą procesą – gaudynes, kad būtų išsiųsti dokumentų neturintys imigrantai, gyvenantys ir dirbantys JAV. Tai yra bailus požiūris į labai žmogišką problemą“, – sakė ji.

Amerikos piliečių laisvių sąjungos Imigrantų teisių projekto direktorius Omaras Jadwatas įsitikinęs, kad naujoji politika gali susidurti su didelėmis teisinėmis kliūtimis.

„Šie memorandumai patvirtina, kad D.Trumpo administracija nori sutrypti tinkamą teisinę procedūrą, žmogišką padorumą, mūsų bendruomenių gerovę ir net apsaugą pažeidžiamiems vaikams, vykdydama labai agresyvią masinės deportacijos politiką“, – teigė jis.