JAV gynybos sekretorius Ashtonas Carteris buvo Izraelyje, kur atgabenti pirmieji du iš 50 karo lėktuvų, nupirktų iš amerikiečių gynybos pramonės milžinės „Lockheed Martin“. Tuo tarpu D.Trumpas „Twitter“ kritikavo šių naikintuvų įsigijimo programą.

„F-35 programa ir išlaidos yra nekontroliuojamos. Po sausio 20-osios gali būti ir bus sutaupyti keli milijardai dolerių kariniams (ir kitiems pirkiniams)“, – rašė D.Trumpas, paminėdamas savo inauguracijos datą.

Vos tviteryje pasirodė šis pranešimas, „Lockheed Martin“ akcijų kaina nukrito 4,3 proc. Kompanija į tai buvo priversta sureaguoti.

Šiuo metu 2 443 F-35 modelio naikintuvai, kurių daugumą nupirks JAV oro pajėgos, kainuoja 379 mlrd. dolerių (apie 357 mlrd. eurų). Tai yra brangiausias istorijoje lėktuvas.

Kadangi orlaivių aptarnavimas ir priežiūra numatyti iki 2070 metų, visa programos kaina išaugs iki 1,5 trilijono dolerių.

Kalbėdamas pietų Izraelyje lėktuvų nusileidimo vietoje, „Lockheed Martin“ F-35 programos vadybininkas Jeffas Babione’as žurnalistams sakė, kad šie lėktuvai yra „geras sandoris“.

„Jų kaina labai gera, ir aš lauksiu bet kokių klausimų iš išrinktojo prezidento“, – sakė jis.

Šešiomis valandomis pavėlavę

Pirmieji F-35 naikintuvai Izraelio Nevatimo oro pajėgų bazėje nusileido apie 20 val. 15 min vietos (20 val. 45 min. Lietuvos) laiku. Kadangi jie negalėjo išskristi iš Italijos, kaip manoma, dėl rūko, į Izraelį atskrido šešiomis valandomis vėliau nei planuota.

Kaip leidžiasi naikintuvai turėjo stebėti apie 4 tūkst. žmonių, tačiau nukėlus nusileidimą stebėtojų sumažėjo, o sutemus buvo užimta tik maždaug pusė žiūrovų vietų.

Du lėktuvai nusileido tiesiai priešais žiūrovus, iš tribūnos, kurioje buvo sakomos sveikinimo kalbos, skirtingų pusių.

„Orlaivių nusileidimas čia pakeis žaidimo taisykles“, – sakė Izraelio prezidentas Reuvenas Rivlinas.

Tuo tarpu premjeras Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahu) palygino Izraelio oro pajėgas su ilga valstybės ranka.

Šiandien noriu Izraelio žmonėms pasakyti, kad ši ilga ranka šiandien tapo ilgesnė ir galingesnė“, – pareiškė jis.

„Bet kas, svarstantis mus pulti, bus užpultas, – pridūrė jis, greičiausiai užsimindamas apie aršų priešą Iraną. – Bet kas, mąstantis apie mūsų sunaikinimą, stumia savo pačių egzistavimą į pavojų.“

Vienas „Lockheed Martin“ pareigūnas sakė, kad naikintuvų pristatymo vėlavimą lėmė italų oro saugumo reikalavimai, o ne kokie nors lėktuvų trūkumai.

Visgi pajuokų tai nesustabdė.

„Tikėsimės, kad kariausime tik saulėtomis dienomis“, – „Twitter“ rašė vienas izraelietis.

D.Trumpo puolimas ir naikintuvų pristatymo nukėlimas galėjo užtemdyti Izraelio esminę dieną jo kariuomenės ateičiai.

Kitos valstybės yra užsisakiusios šių lėktuvų, o Izraelis, kasmet gaunantis per 3 mlrd. dolerių (per 2,8 mlrd. eurų) gynybos paramą iš JAV, pareiškė, kad tapsiantis pirmąja šalimi po Jungtinių Valstijų, turinčią operacijoms parengtą F-35 eskadrilę.

A.Carteris ir Izraelio gynybos ministras Avigdoras Liebermanas dalyvavo lėktuvų priėmimo ceremonijoje kartu su B.Netanyahu ir R.Rivlinu.

JAV gynybos sekretorius pareiškė, kad nėra „geresnio JAV įsipareigojimų Izraelio saugumui simbolio nei F-35, galingiausias orlaivis danguje“.

„Kartu mes užvaldysime dangų“, – sakė jis.

Izraelis įsigys pirmuosius 33 naikintuvus po vidutiniškai 110 mln. dolerių (103,5 mln. eurų) už kiekvieną.

Standartiniams pakilimams ir nusileidimams bus naudojamas naikintuvo modelis F-35A. Trumpiems skrydžiams bei orlaivių gabenimui bus naudojami F-35B ir F-35C.

Į orlaivius bus įmontuota izraeliečių kurtų komponentų, todėl naikintuvai bus vadinami F-35I.

Greitesni už garsą ir slapūs

Be pagrindinių lėktuvų ypatybių, jie dar turės ir pagerintų slapumo galimybių, kurios padės pilotams išvengti modernesnių priešlėktuvinių raketų.

Šie vienviečiai naikintuvais gali nešti įvairių ginklų ir skristi greičiau už garsą. F-35 gali pasiekti 1,6 macho arba apie 1 900 km per val. greitį.

Ypač smarkiai techniškai ištobulintame piloto šalme, kuris kainuoja apie 400 tūkst. dolerių (377 tūkst. eurų), įmontuota savarankiška operacinė sistema, kuri gali parodyti informaciją skydelyje bei pasidalinti ja su kitomis sistemomis.

Lėktuve taip pat yra įmontuota kamerų, kuriomis galima stebėti terminį bei naktinį vaizdą ir 360 laipsnių panoramas.

Naujieji lėktuvai Izraeliui turėtų padėti išlaikyti pranašumą Artimuosiuose Rytuose, nes Iranas šiame regione siekia daugiau įtakos.

Izraelis yra ypač sunerimęs, kad šiitiška valstybė gali atnaujinti savo ambicijas pasigaminti branduolinių ginklų ir pažeisti tarptautinį susitarimą, pasirašytą su galingosiomis šalimis.