D.Trumpas pareiškė Amerikos žmonėms, kad įsakė smogti Sirijos pajėgoms atsakant į „barbarišką“ ir pražūtingą cheminę ataką prieš civilius. Dėl šios atakos D.Trumpas kaltina autoritarinį Sirijos prezidentą Basharą al Assadą.

„Pasirūpinti, kad Assadas žinotų, jog įvykdęs tokių nepakenčiamų žiaurumų turės sumokėti, yra teisinga“, – savo pranešime nurodė Senato demokratų mažumos lyderis Chuckas Schumeras, šiaip negailintis kritikos neseniai dirbančiai D.Trumpo administracijai.

Atstovų Rūmų pirmininkas respublikonas Paulas Ryanas pareiškė, kad šis smūgis yra „tinkamas ir teisingas“. Pasak jo, JAV ataka „aiškiai rodo, kad Assado režimas nebegali tikėtis Amerikos neveiklumo, kai jis vykdo žiaurumus prieš Sirijos žmones“.

Saugumo politikos „vanagas“ senatorius Johnas McCainas, jau daug metų pasisakantis už griežtesnius veiksmus prieš Sirijos režimą, gyrė pastarąjį smūgį kaip „įtikinamą pirmąjį žingsnį“.

„Kitaip negu ankstesnė administracija, prezidentas Trumpas reagavo į lemtingą momentą Sirijoje ir ėmėsi veiksmų“, – sakė jis.

Vis dėlto keli įstatymų leidėjai, tarp jų P.Ryanas ir Ch.Schumeras, pabrėžė, kad D.Trumpui būtina konsultuotis su Kongresu, formuojant tinkamą JAV karinę strategiją Sirijos atžvilgiu.

Senatorius Benas Cardinas, užimantis aukštas pareigas Užsienio ryšių komitete, sakė, kad pasirinktų taikinių bombardavimas „pasiuntė aiškų signalą“, jog Jungtinės Valstijos nusiteikusios ryžtingai.

„Vis dėlto ypatingai pabrėžiu, kad dėl bet kokios ilgalaikės arba didesnės karinės operacijos Sirijoje Trumpo administracija turės konsultuotis su Kongresu“, – pareiškė jis.

Atstovų Rūmų demokratas Adamas Schiffas yra vienas iš kelių įstatymų leidėjų, jau seniai siekiančių, kad būtų iš naujo ir griežčiau apibrėžtas reikalavimas, numatantis, kad JAV kariniams veiksmams turi būti gautas Kongreso pritarimas. Šis klausimas tapo ypač opus po 2001 metų rugsėjo 11-osios teroro atakų, kai JAV paskelbė vadinamąjį karą su terorizmu.

„Iš naujo pateiksiu (reikalavimą) gauti leidimą panaudoti karinę jėgą prieš ISIS ir „al Qaeda“, kai Kongresas atnaujins sesiją“ penktadienį, po dviejų savaičių pertraukos, pareiškė A.Schiffas, turėdamas omenyje džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“ (IS) ir tarptautinį teroristų tinklą.

Dar tiesmukiau kalbėjo demokratė Barbara Lee, priklausanti karo priešininkų koalicijai kartu su keliais respublikonais, pasisakančiais už izoliacionizmą ir prieštaravusiems ankstesniam prezidentui Barackui Obamai, kai šis 2013 metais prašė pritarimo planui surengti intervenciją Sirijoje.

„Tai yra karo aktas, – ji rašė savo „Twitter“ žinutėje. – Kongresas turi grįžti į sesiją ir surengti debatus. Bet kas mažiau būtų mūsų nusišalinimas nuo atsakomybės.“

Senato respublikonas Randas Paulas pridūrė, kad „mes visi smerkiame žiaurumus Sirijoje, bet Jungtinės Valstijos nebuvo užpultos“.

D.Trumpui „reikalingas Kongreso leidimas kariniams veiksmams, kaip reikalauja konstitucija“, pridūrė R.Paulas. Pasak jo, intervencija Sirijoje „niekaip nepadarys mūsų saugesnių“.

Atstovų Rūmų demokratas Tedas Lieu pritarė pozicijai, kad D.Trumpas turi gauti leidimą imtis karinių veiksmų.

„Kongresas įgaliojo (prezidentą) naudoti jėgą prieš teroristus. Mes NIEKADA nedavėme leidimo naudoti jėgą, kad būtų įgyventa cheminių ginklų sutartis“, – parašė jis tviteryje.