„Prezidentas B. Obama paprašė šalies Gynybos departamento parengti kelis variantus skirtingoms aplinkybėms. Mes tai padarėme ir dabar esame pasirengę vykdyti bet kurį iš šių variantų - jeigu jis nutars panaudoti vieną iš jų“, - pareiškė Ch. Hagelis per savo vizitą Malaizijoje.

Sirijos informacijos ministras Omranas al Zoubis jau pareiškė, kad smūgis Sirijai „sukels liūdnų padarinių, išprovokuos ugninį kamuolį, kuris išplis po visus Artimuosius Rytus“.

Dž. Keris aptarė situaciją Sirijoje su šalies užsienio reikalų ministru

JAV valstybės sekretorius John Kerry telefonu aptarė susiklosčiusią situaciją Sirijoje su šalies užsienio reikalų ministru Walidu Muallemu, informuoja „France 24“.

Vašingtonas itin retai palaiko kontaktus su tokias aukštais oficialiais Sirijos pareigūnais.

Anksčiau skelbta, kad Pentagonas stiprina karines jūrų JAV pajėgas Viduržemio jūroje. Taip nuspręsta po to, kai sukilėliai pranešė, kad Bashar al Assado režimas vėl panaudojęs cheminį ginklą ir kad per incidentą Damasko priemiestyje žuvę šimtai žmonių. Sirijos valdžia neigia tokius kaltinimus.

J. Kerry ir W. Muallemas kalbėjo apie tarptautinės inspekcijos įsileidimą į tragedijos vietą. „Jeigu Sirijos režimui nėra ko slėpti, toks leidimas (Jungtinių Tautų komisijai) turėtų būti suteiktas be jokių kliūčių ir nedelsiant“, - pabrėžė Dž. Keris.

B. Obama ir D. Kameronas perspėjo Damaską apie „rimtą atsaką“

Didžioji Britanija kartu su Jungtinėmis Valstijomis prigrasino duoti „rimtą atsaką“ Sirijos valdžiai, jeigu paaiškės, kad ji yra atsakinga už cheminio ginklo panaudojimą, informuoja BBC.

Anot Didžiosios Britanijos premjero kanceliarijos, Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Davidas Cameronas ir JAV prezidentas B. Obama šeštadienį 40 minučių bendravo telefonu ir išsakė rimtą susirūpinimą dėl įvykių Damasko priemiestyje rugpjūčio 21 dieną.

Abu lyderiai priėjo prie bendros nuomonės, kad „esama vis daugiau požymių, jog tai buvo Sirijos režimo įvykdyta masinė cheminė ataka“, praneša britų premjero kanceliarija.

Sirijos valdžia ir opozicija atsakomybę už cheminio ginklo panaudojimą verčia viena ant kitos.

Kaip informuoja BBC korespondentas, „kalbėdami apie „rimtą atsaką“ lyderiai neturi galvoje karinio kontingento siuntimo į Siriją, bet numato kitus veiksmų variantus, tarp jų ir aviacijos atakas“.

JAV yra arčiau „neteisėto“ karo Sirijoje, sako rusų parlamentaras

JAV prezidentas Barackas Obama veda Ameriką arčiau „neteisėto“ karo Sirijoje, primindamas pirmtako George‘o W.Busho veiksmus prieš invaziją į Iraką, sekmadienį sakė įtakingas rusų parlamentaras.

„Neišvengiamai Obama juda karo Sirijoje link, visai kaip Bushas judėjo karo Irake link“, - „Twitter“ parašė Aleksejus Puškovas, Rusijos žemųjų parlamento rūmų Tarptautinių reikalų komiteto pirmininkas.

„Visai kaip Irake šis karas nebus teisėtas, o Obama taps Busho klonu“, - rašė jis.

Rusija, kuri rėmė B.al Assadą per visą jau pustrečių metų trunkantį konfliktą Sirijoje, „nepriimtinais“ pavadino raginimus Vakarų šalims svarstyti jėgos panaudojimą Sirijos režimo atžvilgiu.

Maskva taip pat abejoja Vakarų ir Sirijos opozicijos teiginiais, kad Damasko režimas galėjo panaudoti nervus paralyžiuojančias dujas.

2003 metais JAV pajėgos įsiveržė į Iraką po tuometinio JAV prezidento G.W.Busho administracijos pareikštų kaltinimų, kad Saddamo Husseino režimas turi masinio naikinimo ginklų.

Tie kaltinimai vėliau pasirodė esantys klaidingi. Per aštuonerius karo Irake metus žuvo beveik 4,5 tūkst. JAV karių ir dešimtys tūkstančių irakiečių.

Iranas perspėja JAV nekirsti raudonosios linijos Sirijoje

Iranas sekmadienį perspėjo Jungtines Amerikos Valstijas nekirsti „raudonosios linijos“ Sirijoje, nes tuomet susilauktų „rūsčių pasekmių“, nurodo naujienų agentūra „Fars“.

„Amerika žino raudonosios linijos ribas Sirijos fronte, ir bet kuris Sirijos raudonosios linijos kirtimas turės rūsčių pasekmių Baltiesiems rūmams“, - sakė Irano ginkluotųjų pajėgų štabo viršininko pavaduotojas Massoudas Jazayeri , reaguodamas į Vakarų pareigūnų pareiškimus apie galimą karinę intervenciją Sirijoje.