Kinija ir Jungtinės Valstijos taip pat nusitaikė į privačios Kinijos kompanijos filialo „Liaoning Hongxiang Industrial“ finansus, nes, anot B. Obamos administracijos, filialas padeda Šiaurės Korėjos branduolinei programai, tai pirmadienį rašė „The Wall Street Journal“.

JT diplomatai teigia, kad abi šalys jau pradėjo diskusijas dėl galimos JT sankcijų rezoliucijos, kuri būtų atsakas į anksčiau šį mėnesį Šiaurės Korėjos atliktą branduolinį bandymą. Tačiau Pekinas tiesiogiai neatskleidė, ar palaikys griežtesnius veiksmus prieš Šiaurės Korėją.

„Abu lyderiai pasmerkė rugsėjo 9-ąją įvykdytą Šiaurės Korėjos branduolinį bandymą ir pasižadėjo stiprinti koordinavimą, siekiant, kad Korėjos pusiasalis virstų nebranduoline zona (...)“, – teigiama Baltųjų rūmų pranešime.

Kinija yra viena svarbiausių Šiaurės Korėjos diplomatinių rėmėjų ir didžiausia prekybos partnerė. Tačiau šalį supykdė pasikartojantys Pchenjano branduoliniai ir raketų bandymai, todėl Kinija sutiko dėl dar griežtesnių JT sankcijų. Tuo tarpu šalis teigia, kad tokie veiksmai nėra pagrindinis sprendimo būdas ir ragino vėl vesti derybas su Šiaurės Korėja.

Vašingtonas darė spaudimą Pekinui, kad šis daugiau kontroliuotų Šiaurės Korėją. JAV teigė norinčios vesti derybas su Šiaurės Korėja, jei ši pasižadės atsikratyti branduolinių ginklų. Pchenjanas atsisakė tai padaryti.