Pirmoji raketa buvo paleista 21 val. Lietuvos laiku netrukus po to, kai oro smūgių seriją sudavė prancūzų karo lėktuvai, sakė B.Gortney.

Jis pridūrė, kad prie JAV karo laivų prisijungė vienas britų povandeninis laivas.

"Kadangi jau naktis, praeis kiek laiko, kol turėsime pilną vaizdą, kaip pavyko šie smūgiai", - sakė admirolas.

B.Gortney pažymėjo, kad tai buvo tik pirma karinės operacijos fazė, bet atsisakė nurodyti, kokia bus tolesnė karinė operacijos fazė.

Jis taip pat informavo, kad JAV lėktuvai neskraido virš Libijos ir kad atakuojamos Šiaurės Afrikos šalies teritorijoje nėra amerikiečių karių.

Į klausimą, ar JAV pasiųs naikintuvus į bombardavimo misijas Libijoje, admirolas neatsakė.

B.Gortney sakė, kad JAV ir koalicijos partneriai kol kas dar nesiekia užtikrinti neskraidymo zonos režimo, bet tik "rengia sąlygas pasiekti tai pakopai".

"Mūsų misija dabar yra suformuoti mūšio erdvę taip, kad mūsų partneriai galėtų imtis iniciatyvos", - sakė jis, leisdamas suprasti, kad amerikiečių vaidmuo yra pagalbinis.

JAV operacija, kurios kodinis pavadinimas "Odyssey Dawn" ("Odisėjo aušra") buvo pradėta vykdyti po to, kai prancūzų kariniai lėktuvai sudavė keturis oro smūgius.

Didžiosios Britanijos, Prancūzijos ir JAV oro smūgių seriją prieš Libiją "koordinuoja" JAV vadavietė Vokietijoje, pranešė prancūzų pareigūnai.

"Tai daugiašalė operacija, kurią koordinuoja JAV pajėgų Europoje vadavietė, įsikūrusi Štutgarte, Vokietijoje", - sakė pareigūnas, pageidavęs likti anonimu.

Amerikiečių vadavietė karinius veiksmus koordinuoja su prancūzų ir britų operacijų centrais, esančiais atitinkamai Lione ir Nortvude.

Prie koalicijos karinės operacijos su 24 lėktuvais dar prisidės Jungtiniai Arabų Emyratai ir Kataras, kuris skirs nuo keturių iki šešių orlaivių "Mirage 2000-5".

JAV prezidentas Barackas Obama šeštadienį pareiškė, kad šalies ginkluotosios pajėgos pradėjo ribotą karinę operaciją prieš pajėgas, lojalias Muammarui Gaddafi, kad apgintų Libijos civilius gyventojus.

Tuo tarpu prancūzų lėktuvai šeštadienį sudavė keturis oro smūgius Libijoje ir sunaikino kelis Muammaro Gaddafi pajėgų šarvuočius, pranešė prancūzų kariškiai. Britanijos ministras pirmininkas Davidas Cameronas patvirtino, kad operacijoje virš Libijos dalyvauja ir britų lėktuvai.

Prancūzijos naikintuvas „Rafale“

Vakarų pajėgų oro smūgių, suduotų prie Libijos miesto Misrato, taikinys buvo M.Gaddafio šalininkų karinė oro bazė, pranešė du vietos gyventojai, paneigdami valstybinės televizijos informaciją, kad buvo bombarduoti degalų rezervuarai.

Ši bazė yra už septynių kilometrų nuo šio trečio pagal didį Libijos miesto, kuris buvo paskutinė sukilėlių kontroliuojama citadelė vakarinėje šalies dalyje.

Kiek anksčiau JAV pareigūnai pranešė, kad trys JAV karinio laivyno povandeniniai laivai, ginkluoti raketomis "Tomahawk", šiuo metu yra Viduržemio jūroje ir yra pasirengę dalyvauti karinėje operacijoje Libijoje.

Pareigūnas, kuris pageidavo likti anonimu, pažymėjo, kad prie trijų povandeninių laivų, tarp kurių yra "Newport News" ir "Providence", prisijungs du karinio laivyno laivai.

Povandeniniai laivai ginkluoti raketomis "Tomahawk", kurios gali būti panaudotos naikinti priešlėktuvinę gynybą, sakė pareigūnas.

Pirmasis Jungtinių Tautų (JT) sankcionuotos intervencijos Libijoje šūvis šeštadienį buvo paleistas iš Prancūzijos lėktuvo ir maždaug 18 val. 45 min. Lietuvos laiku sunaikino kariškių transporto priemonę, paskelbė Prancūzijos gynybos ministerija ir armijos pareigūnai. "Pirmasis taikinys buvo apšaudytas ir sunaikintas", - žurnalistams sakė ministerijos atstovas Laurent'as Teisseire'as.

Prancūzijos naikintuvas „Rafale“ kyla iš karinės bazės Korsikoje

Ginkluotųjų pajėgų atstovas per tą pačią trumpą spaudos konferenciją sakė, kad operacijoje Muamaro Gaddafi puolimui prieš sukilėlių pajėgas sustabdyti dalyvauja maždaug 20 lėktuvų ir kad ji vykdoma 100 km pločio ir 150 km ilgio teritorijoje aplink rytinį sukilėlių bastioną Bengazį.

Prancūzų lėktuvnešis "Charles de Gaulle" sekmadienį išplauks iš Prancūzijos į Libiją, pridūrė atstovas.

Operacijos vadovavimo centras vis dar formuojamas.

Ketvirtadienį JT Saugumo Taryba priėmė rezoliuciją dėl neskraidymo zonos virš Libijos ir "visas kitas būtinas priemones", išskyrus invaziją, "siekiant apsaugoti civilius ir civilių gyvenamas teritorijas".

M.Gaddafi: Viduržemio jūros regionas tapo tikru mūšio lauku

Libijos lyderis Muammaras Gaddafis pareiškė, kad po šeštadienio Vakarų oro atakų Viduržemio jūros regionas tapo tikru mūšio lauku ir jog tam, kad žmonės galėtų ginti savo šalį, jiems buvo atidaryti ginklų sandėliai.

M.Kadhafi, trumpame garsiniame kreipimesi, kurį transliavo šalies valstybinė televizija, pasmerkė Vakarų atakas prieš Libiją kaip "barbarišką, nepateisinamą kryžeivių agresiją".

Jis pažadėjo, kad keršydamas atakuos karinius ir civilinius taikinius Viduržemio jūros regione, ir perspėjo, jog Viduržemio jūros regiono ir Šiaurės Afrikos šalių interesai dabar "yra pavojuje".

Libija pasmerkė Vakarų pajėgų "barbarišką agresiją"

Abul Qasimas Al Zuai

Libijos parlamento pirmininkas Abul Qasimas al-Zuai pasmerkė Vakarų oro ir raketų smūgių seriją prieš šalį kaip barbarišką agresiją.

"Ši barbariška agresija prieš Libijos žmones buvo pradėta po to, kai mes paskelbėme paliaubas", - sakė Abul Qasimas al-Zuai.

"Daug civilių asmenų, sužeistų per šią agresiją, užpildė ligonines, o greitosios pagalbos ekipažai dar mėgina pasiekti kitus", - sakė jis, bet nenurodė jokių skaičių.

Libijos valstybinė televizija savo ruožtu pranešė, kad šalies pajėgos Ndželos rajone prie sostinės Tripolio numušė prancūzų lėktuvą. Tarptautinės pajėgos šio pranešimo kol kas nepatvirtino.

Libijos televizija taip pat praneša, kad "priešai kryžeiviai", kaip ji vadina Vakarų pajėgas, bombardavo civilių žmonių gyvenamus rajonus keliuose šalies miestuose, tarp jų sostinėje Tripolyje, M.Gaddafio gimtajame mieste Sirte ir sukilėlių citadelėje Bengazyje.

"Priešai kryžeiviai šį vakarą tęsia oro ir raketų atakas prieš Zuvarą, Tripolį, Misratą, Sirtą ir Bengazį", - praneša valstybinė televizija.

Televizija "Al Jazeera" pranešė, kad Libijos sukilėlių karinė taryba koordinuoja veiksmus su tarptautine koalicija. Ji taip pat nurodė, kad Vakarų pajėgos bombardavo karinį koledžą netoli vakarinio Libijos miesto Misratos.

Libijos televizija: prie M.Gaddafi būstinės renkasi minios

Libijos vyriausybės rėmėjai Tripolyje

Libijos valstybinė televizija praneša, kad prie lyderio Muamaro Gaddafio būstinės Bab al Azizijoje ir tarptautinio oro uosto šeštadienį prieš laukiamus prancūzų smūgius iš oro susirinko šimtai žmonių.

Tuo tarpu 50-čiai užsienio žurnalistų buvo surengta išvyka po Bab al Azizijos kompleksą, pranešė AFP korespondentas.

"Aplink taikinius, kuriuos nurodė Prancūzija, formuojasi minios", - pranešė valstybinė televizija, kurios reportaže buvo matyti vėliavomis mojuojantys žmonės prie M.Gaddafi būstinės ir oro uosto.

N.Sarkozy: Prancūzijos lėktuvai stabdo M.Gaddafi pajėgų veiksmus

Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy šeštadienį po viršūnių susitikimo pareiškė, kad koalicijos lėktuvai jau stabdo Muamaro Gaddafio pajėgų puolimą Bengazyje. "Pagal susitarimą su mūsų partneriais, mūsų oro pajėgos stos prieš bet kurią pulkininko Gaddafi lėktuvų ataką prie Bengazio gyventojus. Mūsų lėktuvai jau užkerta kelią oro atakoms prieš šį miestą", - sakė jis ir pridūrė, kad kariniai veiksmai, kuriuos remia Prancūzija, Didžioji Britanija, Jungtinės Valstijos ir Kanada, o arabų šalys pritaria, gali būti sustabdyti, jei M.Gaddafio pajėgos liausis puolusios.

M.Gaddafi pajėgos šeštadienį rytą pasistūmėjo į antrojo pagal dydį šalies miesto, turinčio apie 670 tūkst. gyventojų, Bengazio priemiesčius - taip mėginta sutrukdyti Vakarų aviacijai surengti smūgius, kuriuos ketinta suduoti po Vakarų ir arabų šalių pasitarimo Paryžiuje.

Tačiau pasitarimui pasibaigus, N.Sarkozy paskelbė, kad sąjungininkų karo aviacija jau veikia. Prancūzų karo lėktuvai skraido virš Bengazio, neleidžia M.Gaddafio aviacijai bombarduoti Libijos sukilėlių bastioną ir pasirengę smogti jo tankams, sakė jis.

"Jau kiti lėktuvai, prancūzų, yra pasirengę įsikišti prieš tankus, kurie gali kelti grėsmę neginkluotiems civiliams", - pridūrė Prancūzijos prezidentas.

"M.Gaddafi dar turi laiko išvengti blogiausia - nedelsiant ir be jokių išlygų paklusdamas visiems tarptautinės bendruomenės reikalavimams, - pabrėžė N.Sarkozy. - Durys diplomatijai atsidarys, kai baigsis atakos."

"Šiandien mes pradedame intervenciją Libijoje pagal JT Saugumo Tarybos mandatą. Su partneriais, ypač su mūsų partneriais arabais, padarysime tai, kad apsaugotume civilius gyventojus nuo žudikiškos beprotystės režimo, kuris žudydamas savo žmones, prarado bet kokį legitimumą", - pridūrė prezidentas.

"Mes įsikišame, kad leistume Libijos žmonėms patiems rinktis savo likimą. Iš jų negali būti atimamos teisės smurtu ir teroru", - sakė Prancūzijos vadovas.

Keli Prancūzijos karo lėktuvai "Rafale" šeštadienį apskrido visą Libijos teritoriją, agentūrai AFP sakė vienas šaltinis karinėse pajėgose. Anot jo, tai buvo žvalgybos skrydžiai. Šeštadienio popietę minimi lėktuvai pakilo iš Sen Dizjė bazės rytinėje Prancūzijos dalyje.

Virš Libijos teritorijos skraidyti prancūzų lėktuvams niekas nekliudė.

Pasaulio galiūnės sutinka, kad smurtas Libijoje turi liautis

Vašingtonas Jungtinių Tautų (JT) sankcionuotai karinei operacijai prieš Libijos lyderį dislokuos savo "unikalius pajėgumus", šeštadienį sakė JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton.

"Amerika turi unikalius pajėgumus ir mes juos pateiksime", - Paryžiuje po viršūnių susitikimo, kurio metu buvo tariamasi, kokių veiksmų imtis Libijos atžvilgiu, žurnalistams sakė H.Clinton.

Libijos lyderis pažeidė savo paskelbtas paliaubas, todėl sulauks skubių atsakomųjų veiksmų, siekiant išvengti daugiau civilių gyventojų žūčių, šeštadienį paskelbė Didžiosios Britanijos premjeras Davidas Cameronas

"Pulkininkas Gaddafi padarė, kad taip nutiktų. Jis melavo tarptautinei bendruomenei; jis žadėjo nutraukti ugnį, tačiau pažeidė šias paliaubas", - D.Cameronas sakė britų televizijos žurnalistams po pasaulio lyderių susitikimo Paryžiuje.

"Jis toliau šiurkščiai elgiasi su savo žmonėmis, todėl atėjo laikas veikti. (Šie veiksmai) turi būti skubūs; turime įgyvendinti Jungtinių Tautų valią ir negalime leisti, kad tęstųsi civilių gyventojų skerdynės", - pridūrė jis.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel šeštadienį pareiškė, kad galingosios šalys vieningai sutarė, jog smurtas Libijoje turi liautis, tačiau patvirtino, kad jos šalis nedalyvaus kariniuose veiksmuose.

Tačiau A.Merkel pabrėžė, kad jos vyriausybė pasiūlė pasiųsti savo oro žvalgybos ir kontrolės (AWACS) komandas į Afganistaną, atpalaiduojant dalį JAV lėktuvų, kurie galėtų vykdyti tokias pačias misijas Libijoje.

JAV prezidentas Barackas Obama pareiškė, kad JAV ir koalicija, kurią sudaro kitos šalys, yra pasirengusios skubiai veikti Libijoje, jei smurtas prieš civilius šios šalies gyventojus nebus tuojau pat nutrauktas.

"Mūsų konsensusas buvo stiprus ir mūsų apsisprendimas yra aiškus. Libijos žmonės turi būti apsaugoti", - sakė prezidentas.
B.Obama kalbėjo Brazilijoje, pirmąją savo vizitų trijose Lotynų Amerikos valstybėse

Italija pasiūlė pasinaudoti NATO baze pietiniame Neapolio mieste kaip vadaviete koordinuotai sąjungininkų karinei intervencijai Libijoje, pranešė šalies ministras pirmininkas Silvio Berlusconi.

"Aš pasiūliau, kad operacijų karinis koordinavimas vyktų NATO bazėje Neapolyje", - žurnalistams sakė S.Berlusconis.

Jis taip pat neatmetė galimybės, kad Italijos karinės pajėgos irgi dalyvaus operacijoje vėlesnėje stadijoje. "Šiuo metu siūlome bazes, bet jei jie paprašys, net karinis įsikišimas (bus galimas)", - sakė jis.

Sukilėliams pavyko susigrąžinti ankstesnes pozicijas Bengazyje

Sukilėliai Libijos Bengazio mieste

Kai šeštadienio rytą Bengazyje tylą sudrumstė sprogimai, sukilėlių kovotojai pranešė buvę priversti pasitraukti iš Bengazio priemiesčių, bet vėliau atakavę susigrąžino ankstesnes pozicijas.

"Mes, revoliucionieriai, paėmėme keturis tankus pačiame Bengazyje. Sukilėlių pajėgos išstūmė M.Kadhafi pajėgas iš Bengazio", - sakė Nasras al Kikilis, teisininkas, dirbantis sukilėlių žiniasklaidos centre Bengazyje. Tuo metu džiūgaujanti minia greta šaudė į orą, keli užsilipo ant tanko.

Šimtai pabėgėlių sausakimšais automobiliais išvažiavo į rytus nuo Bengazio sienos su Egiptu link, kai miestas praeitą naktį patyrė bombardavimą. 13 vienos šeimos moterų ir vaikų ilsėjosi viename pakelės viešbutyje.

"Esu čia, nes praeitą naktį prasidėjus bombardavimui mano vaikai apsivėmė iš baimės, - sakė šios šeimos narė gydytoja, sėdėdama apsiverkusi viešbučio vestibiulyje. - Tenoriu, kad mano šeima atsidurtų saugioje vietoje, o tada grįžti padėti į Bengazį. Mano vyras vis dar ten."

Sukilėliai Libijos Bengazio mieste

Mieste gyventojai palei pagrindines gatves statė barikadas iš baldų, suolų, kelio ženklų ir kitokių daiktų. Prie kiekvienos barikados stovėjo po kelis sukilėlius, nors ne visi jie buvo ginkluoti.

Pasak "Al Jazeera", per šį puolimą į Džalos ligoninę Bengazyje buvo atvežti 26 žuvusieji, dar daugiau kaip 40 sužeistųjų.

Kitose Bengazio vietose sukilėliai pranešė apie susirėmimus ir M.Gaddafi pajėgų smūgius.

"Naikintuvai bombardavo kelią į oro uostą, taip pat suduotas aviacijos smūgis Abu Hadžio rajono pakraštyje", - ligoninės darbuotojas ir sukilėlių šalininkas Mohammedas Dwo sakė naujienų agentūrai "Reuters".

Pasak jo, įvyko susišaudymas tarp sukilėlių ir dviejų samdinių, kurie prasiskverbė į miestą ir vežė automobilyje dėžę rankinių granatų.

Abu vyrai, vilkėję civilinius drabužius, buvo nušauti. Sukilėliai prie lavonų rado sukruvintus tapatybės dokumentus, rodančius, kad šie asmenys buvo Nigerijos piliečiai.

Apsiausto vakarinio Misratos miesto gyventojai pasakojo, kad vyriausybės pajėgų artilerija šeštadienį vėl juos apšaudė ir kad miestui gresia humanitarinė krizė, nes jau trečią dieną iš eilės netiekiamas vanduo.

"Sakau jums - esame išsigandę ir esame vieni", - Misratos gyventojas, vardu Saadounas, telefonu sakė naujienų agentūrai "Reuters".

Kaltina sukilėlius

Tuo tarpu Libijos užsienio reikalų viceministras Khaledas Kaimas sakė BBC radijui, kad visi vyriausybės pajėgų karo lėktuvai yra aerodromuose, paliaubų laikomasi.

"Visos Libijos karinės oro pajėgos neveikia, nes mes laikomės sprendimo", - sakė jis interviu BBC dar prieš pasirodant pranešimams, jog sukilėliai numušė virš Bengazio skraidžiusį karo lėktuvą.

"Paliaubos yra tikros, patikimos ir tvirtos, - sakė Kh.Kaima. - Mes norime kuo greičiau priimti stebėtojus".

Libijos valdžia tikina, kad sukilėliai laužo susitarimus.

Libijos sukilėliai Bengazyje per klaidą numušė savo lėktuvą

Libijoje atakuojamas Bengazio miestas

Virš Libijos Bengazio miesto šeštadienį buvo numuštas karo lėktuvas, o vienas opozicijos aktyvistas sakė, kad tai buvo sukilėlių naikintuvas, į kurį buvo pataikyta atsitiktinai.

Opozicijos aktyvistas Azeldinas al Sharifas sakė, kad sukilėlių pajėgos tą lėktuvą virš Bengazio numušė per klaidą.

"Naikintuvas, kuris šį rytą buvo numuštas, buvo revoliucinis naikintuvas; į jį buvo pataikyta per klaidą", - sakė A.al Sharifas, Britanijoje veikiančios grupės "British-Libyan Solidarity Campaign" vadovas.

Pasak liudininkų, lėktuvą, kurio skrydžio garsas nuaidėjo virš miesto, staiga apėmė liepsnos, kurios plito iš dešinės užpakalinės lėktuvo dalies; lėktuvas netrukus nukrito į gyvenamąjį rajoną miesto pietuose.

Nugriaudėjo sprogimas, kritimo vietoje iškilo juodų dūmų stulpas.

Opozicija praneša, kad Libijos diktatorius nuo pirmos minutės, kai paskelbė paliaubas, pažado nesilaiko ir toliau puola priešininkus. Ekspertai ir Vakarų valstybės svarsto, ar Libijos sprendimas dėl paliaubų yra teigiamas žingsnis ar tik bandymas išlošti laiko ir atitolinti šaliai gresiančius antskrydžius.

M.Gaddafi grasina, kad N.Sarkozy ir D.Cameronas dar pasigailės

Libijos lyderis M.Gaddafi skubiai išsiuntė Prancūzijos prezidentui Nicolas Sarkozy ir Didžiosios Britanijos ministrui pirmininkui Davidui Cameronui laiškus, kuriuose rašoma, jog šie "pasigailės" už tai, kad kišasi į jo šalies reikalus, sakė šeštadienį jo atstovas.

"Jeigu jūs kišitės į mūsų šalį, jūs pasigailėsite", - taip pasakė M.Gaddafi, nurodė atstovas ir pridūrė, kad buvo išsiųsti laiškai ir JAV prezidentui Barackui Obamai bei Jungtinių Tautų generaliniam sekretoriui Ban Ki-moonui.

"Su manimi visi Libijos žmonės; jie pasirengę mirti už mane - vyrai, moterys, vaikai", - sakoma M. Gaddafi laiškuose.

Libijos vyriausybė penktadienį paskelbė vienašališkai nutraukianti ugnį, kai Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryba patvirtino neskraidymo zoną šioje Šiaurės Afrikos šalyje, tačiau Jungtinės Valstijos nurodė, kad šių paliaubų nesilaikoma.

Prancūzija: krizė turi būti sprendžiama greitai

Libijoje atakuojamas Bengazio miestas

Tarptautinė bendruomenė privalo greitai veikti, sprendžiant krizę Libijoje, šeštadienį pareiškė vienas Prancūzijos vyriausybės šaltinis.

"Viskas paruošta (veikti), tačiau dabar reikalingas politinis sprendimas. Aišku, kad turime veikti greitai", - sakė šaltinis, likus kelioms valandoms iki tarptautinio susitikimo Prancūzijoje, kuriame bus tariamasi dėl karinės intervencijos.

Šio pranešimo kol kas nekomentavo Prancūzijos prezidentūra ir URM, taip pat Didžiosios Britanijos vyriausybė, kuri kartu su Paryžiumi labiausiai ragino imtis karinių veiksmų, kad M.Kadhafi pajėgos nesutriuškintų sukilėlių.

"Mes skubotai nekomentuosime", - sakė Dauningo gatvės atstovas.

NATO šalių ambasadoriai šeštadienį planuoja susitikti ir tartis dėl galimų Aljanso operacijų Libijoje detalių.

Vienas NATO diplomatas sakė, kad sprendimas, ar Aljansas kaip organizacija turėtų imtis veiksmų, tikriausiai bus priimtas iki sekmadienio, tačiau pridūrė: "Akivaizdu, kad didėja spaudimas kažką daryti dabar."

Ketvirtadienį JT Saugumo Taryba priėmė rezoliuciją dėl neskraidymo zonos virš Libijos ir "visas kitas būtinas priemones", išskyrus invaziją, "siekiant apsaugoti civilius ir civilių gyvenamas teritorijas".

Jungtinių Valstijų prezidentas Barackas Obama sakė, kad jeigu diktatoriaus Muamaro Gaddafio pajėgos nenutrauks atakų prieš sukilėlius, prieš juos bus pradėti kariniai veiksmai. Nepaisant to, B. Obama paneigė, kad JAV pasitelks sausumos kariuomenę.