M. Pence'as ir M. Turnbullas po susitikimo Sidnėjuje ne kartą gyrė dešimtmečius trunkantį Amerikos ir Australijos aljansą. Viceprezidentas padėkojo ministrui pirmininkui už raginimą Pekinui aktyviau dalyvauti tarptautinėse pastangose dėl Pchenjano branduolinės grėsmės deeskalavimo.

Abu lyderiai, regis, labai stengėsi pademonstruoti vienybę po neįprasto įtampos periodo, kurį išprovokavo M. Turnbullo ir JAV prezidento Donaldo Trumpo ginčas dėl Baracko Obamos administracijos sudaryto pabėgėlių perkėlimo susitarimo.

M. Pence'as šeštadienį sakė, kad JAV gerbs šį susitarimą, net jei su juo ir nesutinka. Pagal šį susitarimą JAV turi priimti iki 1 250 pabėgėlių, kuriuos Australija yra apgyvendinusi sulaikytųjų stovyklose Ramiojo vandenyno salų valstybėse Nauru ir Papua ir Naujojoje Gvinėjoje.

Pasipiktinęs D. Trumpas šį susitarimą tviteryje pavadino „kvailu“, o sausio mėnesį šiuo klausimu įvyko įtemptas jo ir M. Turnbullo pokalbis telefonu.

„Prezidentas Trumpas aiškiai pasakė, kad mes gerbsime šį susitarimą, – tai nereiškia, kad mes žavimės šiuo susitarimu“, – bendroje spaudos konferencijoje su M. Turnbullu sakė M. Pence'as.

Ginčas dėl šio susitarimo sukėlė įtampą tarp paprastai draugiškų Amerikos ir Australijos. Dauguma australų nepalankiai vertina D.Trumpą, o kai kurie jo kritikai ragino Australiją atsiriboti nuo JAV ir kurti glaudesnius ryšius su Kinija.

M. Turnbullas priešinosi spaudimui pasirinkti kurią nors iš šių šalių, kurios abi yra laikomos gyvybiškai svarbiomis partnerėmis: JAV yra svarbiausia Australijos partnerė saugumo srityje, o Kinija yra svarbiausia prekybos partnerė.

M. Pence'o vizitas Australijoje daugelio yra laikomas pastanga pataisyti santykius.

M. Pence'as ir M. Turnbullas sakė, jog abu jie mano, kad Kinija turėtų pasinaudoti savo svertais Šiaurės Korėjai ir deeskaluoti Pchenjano branduolinę grėsmę. Pasak M. Pence'o, JAV mano, kad su Kinijos pagalba bus galima taikiai užbaigti Šiaurės Korėjos branduolinę programą.

M. Turnbullas kalbėjo panašiai: „Pasaulio akys nukrypusios į Pekiną.“

Anksčiau šeštadienį M. Pence'as susitiko su generaliniu gubernatoriumi Peteriu Cosgrove'u, kuris sakė, kad santykiai tarp JAV ir Australijos yra stiprūs, kaip visada. Pasak P.Cosgrove'o, aljansas, užsimezgęs Pirmojo pasaulinio karo metu, davė pradžią „nesulaužomiems santykiams“.

Sekmadienį M. Pence'as apžiūrės Sidnėjaus operos rūmus, paplaukios uoste ir apsilankys vietos zoologijos sode.