A.Carteris į Bagdadą atskrido „apžiūrėti svarbiausių dalinių, remiančių mūšį dėl Mosulo“, pranešime teigė Pentagonas.

Jungtinės Amerikos Valstijos vadovauja tarptautinei koalicijai, kuri oro antpuoliais, įranga, mokymais ir konsultacijomis teikia paramą Irako pajėgoms kovoje su džihadistais.

JAV pajėgos dislokuotos Kajaros mieste, pagrindinėje pietų fronto bazėje Mosulo puolime, kuris pradėtas spalio 17 dieną. Amerikiečių pajėgų yra ir autonomiškame kurdų regione.

Irake dislokuota apie 5 tūkst. JAV karių, dalyvaujančių „patark ir padėk“ misijoje, kuria siekiama paremti su džihadistais kovojančias Irako federalines ir kurdų pešmergų pajėgas.

JAV specialiosios pajėgos aktyviai veikia Irake ir kaimyninėje Sirijoje, kur vyksta dar vienas puolimas vienam likusiam „Islamo valstybės“ bastionui Rakoje užimti.

Šeštadienį kalbėdamas saugumo forume Bahreine, A.Carteris patvirtino Vašingtono planus į Rakos misiją siųsti dar 200 karių, kurie prisidės prie 300 jau ten esančių kareivių.

Pentagono teigimu, A.Carteris susitiks su Irako premjeru Haideru al-Abadžiu, kurdų lyderiu Massudu Barzani ir JAV vadovaujamos koalicijos vadu generolu leitenantu Steve'u Townsendu.

H.al-Abadis yra žadėjęs, kad Mosulas bus sugrąžintas iki 2016 m. pabaigos, tačiau Irako pajėgos tankiai apgyvendintame mieste juda lėtai; vadai perspėjo, kad mūšis gali tęstis ne vieną mėnesį.