JAV prezidentas Barackas Obama J. Dunfordo kandidatūrą yra pasiūlęs į JAV ginkluotųjų pajėgų Štabų vadų komiteto pirmininko postą. Dabar šį pasiūlymą turi patvirtinti Senato ginkluotųjų pajėgų komitetas, rašo bbc.com. 

Rusija kelia pačią didžiausią grėsmę nacionaliniam saugumui“, - pareiškė generolas, kalbėdamas Senato komiteto posėdyje. 

Pasak generolo, Rusijos elgesys tarptautinėje arenoje kelia pavojų. 

„Jeigu norite pakalbėti apie valstybę, kuri Jungtinėms Valstijoms kelia egzistencinę grėsmę, aš tokia šalimi įvardyčiau Rusiją. Jei pažiūrėtumėt į jos elgesį, jis kelia pavojų“, - teigė jis. 

J. Dunfordas taip pat pritaria galimybei paremti Ukrainą koviniais ginklais. 

„Atvirai kalbant, be tokios paramos jie nesugebės apsiginti nuo Rusijos agresijos“, - paaiškino jis. 

J. Dunfordo nuomone, be Rusijos, nacionalinę grėsmę Jungtinėms Valstijoms kelia Kinija, Šiaurės Korėja ir grupuotė „Islamo valstybė“. 

Tačiau patys Baltieji rūmai atsiriboja nuo J. Dunfordo pareiškimų. Baltųjų rūmų spaudos sekretorius Joshas Earnestas sakė, kad generolas praleido daug laiko, mąstydamas apie grėsmes JAV saugumui, tačiau tuo pat metu pabrėžė, kad J. Dunfordo komentarai atspindi jo asmenines pažiūras ir nebūtinai sutampa su prezidento komandos pozicija nacionalinio saugumo klausimais.
Tačiau J. Earnestas pripažino, kad nuo 2012 metų, kai B. Obama išjuokė savo varžovą, respublikoną Mittą Romney, Rusiją pavadinusį pagrindine geopolitine grėsme JAV, daug kas pasikeitė. 

Baltųjų rūmų atstovas teigė, kad Rusijos destabilizuojantys veiksmai Ukrainos atžvilgiu ir jos žvanginimas ginklais kalbant apie branduolinę programą bei karinis aktyvumas palei NATO narių sienas kelia Jungtinių Valstijų susirūpinimą.   

Šio mėnesio pradžioje Pentagono Jungtinis štabų vadų komitetas paskelbė 2015 metų nacionalinę karinę strategiją, kurioje pagrindine grėsme tarptautiniam saugumui įvardijami teroristinės grupuotės „Islamo valstybė“ kovotojai, nors minimos ir „revizionistinės valstybės“ – Rusija, Iranas, Kinija ir Šiaurės Korėja.  

Rusija ne kartą demonstravo nepagarbą kaimyninių valstybių suverenitetui ir ketinimus panaudoti jėgą, kad pasiektų savo tikslus, teigia amerikiečių karinė žinyba. 

Strategijos autoriai apkaltino Rusijos ginkluotąsias pajėgas, kad jos tiesiogiai ir per trečiąsias jėgas kenkia regioniniam saugumui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2032)