NSA šiuo metu tenka aiškintis dėl dviejų šnipinėjimo skandalų - milijonų amerikiečių telefonų duomenų rinkimo ir įsilaužimo į interneto bendrovių serverius. Pirmiausiai sekimas internete didelės kritikos sulaukė ir užsienyje.

Tai buvo pirmas kartas, kai K. Alexanderis viešai prabilo apie programas, kai jas praėjusį sekmadienį interviu žiniasklaidai atskleidė buvęs žvalgybininkas Edwardas Snowdenas. Jis šiuo metu slapstosi Honkonge.

E. Snowdenas trečiadienį apkaltino JAV dėl kibernetinių atakų Kinijoje ir Honkonge. Operacijos vykdomos nuo 2009-ųjų, sakė jis laikraščiui "South China Morning Post". Pasak laikraščio, buvęs žvalgybininkas pateikė atitinkamus dokumentus, tačiau jų autentiškumas nepatikrintas.

E. Snowdeno teigimu, NSA visame pasaulyje surengė daugiau kaip 61 000 kibernetinių atakų, be kita ko, prieš Kiniją. Taikiniais esą tapo universitetai, bendrovės ir vieši asmenys.

JAV savo ruožtu kaltina Kiniją kibernetinėmis atakomis, kad gautų duomenų apie karines technologijas.

K. Alexanderis Senato komitete gynė telefono ir interneto duomenų rinkimą. "Tai padėjo užkirsti kelią dešimtims teroristinių atakų", - kalbėjo generolas. Tai esą pavyko padaryti ir šalyje, ir užsienyje.

"Amerikiečiai turi žinoti, kad mes mėginame būti skaidrūs ir norime apsaugoti civilines laisvės teises bei privačią sferą. Tačiau kartu turime išlaikyt ir šalies saugumą", - sakė K. Alexanderis posėdyje, kuriame buvo kalbama apie kibernetinio saugumo biudžetą. Jis pažadėjo kiek galima greičiau paskelbti tikslius skaičius apie sekimo atvejus.

NSA vadovas jau dabar paminėjo du atvejus. Vienas jų yra islamistų planuotas išpuolis prieš Niujorko metro 2009 metų rugsėjį. Tada trijulę pavyko susekti likus dienai iki jo vykdymo. K. Alexanderis šiame kontekste įvardijo Najibullah Zazi, vieną sąmokslininkų.

Jis taip pat paminėjo Davidą Headley, kuris dėl dalyvavimo teroristiniame išpuolyje Mumbajuje 2008-aisiais sėdi JAV kalėjime. "Aš manau, mes darome tai, ką reikia, kad apsaugotume amerikiečius", - pabrėžė K. Alexanderis.