Ši parama, dovanojant skolas, yra "istorinis malonės aktas", pareiškė respublikonas Biudžeto komiteto pirmininkas Johnas Kasichas (Džonas Kasičas).

Numatytos skolų dovanojimo lėšos yra dalis 14,9 mlrd. dolerių užsienio pagalbos lėšų, kurias numatyta suteikti 2001 finansiniais metais. Ir respublikonai, ir demokratai gyrė šį kompromisinį susitarimą kaip galimybę išvaduoti neturtingas šalis nuo nepakeliamų finansinių įsipareigojimų, suteikti joms sąlygas geriau maitinti ir šviesti savo žmones.

Įstatymas leis JAV įmokėti savo dalį pagal pasaulinę itin įsiskolinusių neturtingų šalių (IĮNŠ) iniciatyvą, numatančią dovanoti skolas maždaug 30-iai trečiojo pasaulio šalių.

Pagal šį įstatymą numatoma suteikti 100 mln. dolerių pagalbos naujajai Jugoslavijos vyriausybei, iškėlus jai atitinkamas sąlygas, taip pat 300 mln. dolerių kovai su ŽIV ir AIDS visame pasaulyje. Tai vienas paskutinių iš 13-os biudžeto išlaidų projektų, kuriuos Kongresas turi priimti finansiniams metams, kurie prasideda spalio 1 dieną.

Pradiniame Atstovų Rūmų skolų dovanojimo projekte buvo numatyta skirti 225 mln. dolerių, o Senatas siūlė tik 75 mln. dolerių. Galutinė 435 mln. dolerių suma buvo patvirtinta su sąlyga, kad šioms trečiosioms šalims dvejus metus nebus teikiamos naujos paskolos.

Įstatyme numatyta 100 mln. dolerių pagalba Serbijai gali būti sustabdyta nuo 2001 metų kovo 31 dienos, jeigu naujoji Belgrado vyriausybė netalkininkaus persekiojant įtariamuosius karo nusikaltimais.

Kituose įstatymo punktuose numatoma skirti:

- 963 mln. dolerių Vaikų išgyvenimo ir ligų programoms, įskaitant 300 mln. dolerių kovai su ŽIV ir AIDS. Tai 248 mln. dolerių daugiau, negu numatyta praėjusių metų biudžete.

- 135 mln. dolerių skubios stichinių nelaimių pagalbos M ozambikui ir kitoms Pietų Afrikos šalims.

- 127 mln. dolerių taikos palaikymo operacijoms.

- 1,9 mlrd. dolerių karinės pagalbos Izraeliui (60 mln. dolerių daugiau negu pernai). Tačiau ekonominė pagalba Izraeliui sumažinta 120 mln. dolerių iki 840 mln. dolerių.

- 1,3 mlrd. dolerių karinės pagalbos ir 695 mln. ekonominės pagalbos Egiptui. Jordanija gaus 150 mln. dolerių ekonominės pagalbos.

Pagal patvirtintą užsienio pagalbos projektą taip pat numatoma skirti:

- 810 mln. dolerių finansinės pagalbos Nepriklausomų Valstybių Sandraugos šalims, įskaitant Rusiją.

- 676 mln. dolerių Rytų Europai, įskaitant Baltijos šalis. 100 mln. dolerių šios sumos bus skirta naujajai Jugoslavijos vyriausybei.