Prezidentas Donaldas Trumpas nori priversti Pchenjaną atsisakyti savo branduolinių ir balistinių raketų, trečiadienį pareiškė valstybės sekretorius Rexas Tillersonas ir gynybos sekretorius Jamesas Mattisas, informuoja agentūra dpa.

D. Trumpas, jo kabineto nariai, tai pat ginkluotųjų pajėgų vadas Joe Danfordas ir žvalgybos direktorius Danas Coatsas prieš tai supažindino Senato narius su situacija.

JAV vyriausybės nariai paragino „atsakomybę suprantančias tarptautinės bendrijos nares“ žengti kartu diplomatiniu keliu ir įtikinti komunistinę vadovybę imtis deeskalacijos bei grįžti prie dialogo.

Čia pirmiausiai omenyje turėta Kinija. JAV mano, kad vyriausybė Pekine turi didelę įtaką Šiaurės Korėjai. Kinijos užsienio reikalų ministras Wangas Yi prieš tai pareiškė, kad karo Korėjos pusiasalyje būtina vengti bet kokia kaina.

„Mes nepakęsime nė vieno procento tikimybės“, – pabrėžė jis lankydamasis Berlyne. Tačiau atsakomybė dėl konflikto išsprendimo esą pirmiausiai tenka Šiaurės Korėjai ir JAV.

Auštas JAV vyriausybės saugumo pareigūnas, nenorėjęs būti įvardytas, sakė, kad šiuo metu diskutuojama virtinė galimybių – nuo diplomatinių ir ekonominių iki karinių. Apie kokias karines galimybes svarstoma konkrečiai, jis nepasakė.

JAV Ramiojo vandenyno pajėgų vyriausiasis vadas Haris B. Haris (Harry B. Harrus) Atstovų rūmų gynybos komitete sakė, kad Šiaurės Korėja yra didžiausia grėsmė JAV ir jų sąjungininkių saugumui regione.

JAV esą turi būti pasiruošusios į visus iššūkius reaguoti iš „jėgos pozicijos“. H. B.Haris, anot žiniasklaidos, pabrėžė diplomatinio sprendimo būtinybę.