Orovilio užtvankos vandens saugykla, esanti apie 120 km į šiaurę nuo valstijos sostinės Sakramento, po kelias savaites nesiliovusių smarkių liūčių yra visiškai pripildyta.

Kaip nurodė Kalifornijos vandens išteklių departamentas, pačiai 235 metrų aukščio užtvankai grėsmės sugriūti nėra, tačiau būgštaujama dėl atsarginio vandens išleidimo kanalo, nes šeštadienį vandeniui pradėjus bėgti per jo kraštus, betonuotame latako paviršiuje atsivėrė išgrauža.

Pagrindiniu lataku sekmadienį buvo išleidžiama po 2 830 kubinių metrų vandens per sekundę, todėl vandens lygis nuseko, ir atsarginiu kanalu vanduo nebetekėjo, laikraštis „The Sacramento Bee“ citavo Vandens išteklių departamento atstovą Dougą Carlsoną.

Nors staigios nelaimės rizika dingo, įsakymas evakuotis tebegalioja, nes pareigūnai įvertino ne tik atsarginio latako būklę, bet ir betonuotą pagrindinį vandens išleidimo kanalą, kuris taip pat įtrūko.

„Staigi evakuacija“

„Dabar vanduo nebeteka atsarginį lataku – nors tai ir suteikia stabilumo situacijai, tebėra daug nežinomųjų“, – sekmadienio vakarą per spaudos konferenciją sakė Bjuto apygardos šerifas Kory Honea.

„Mes kol kas dar negalime nuspręsti, ar jau saugu vėl apgyvendinti tas vietoves“, – teigė jis.

Teritorijose žemiau užtvankos gyvenantiems apie 188 tūkst. žmonių sekmadienio popietę buvo įsakyta palikti savo namus, nes vanduo tebesiveržė per plataus atsarginio išleidimo kanalo kraštus.

Pranešime socialiniame tinkle „Facebook“ Bjuto apygardos šerifo departamentas įsakė „staigiai evakuotis“ iš žemutinių Orovilio miesto vietovių bei žemiau už užtvanką esančių bendruomenių. Pareigūnai įspėjo, kad „Orovilio užtvankos atsarginiame kanale vystosi grėsminga situacija“.

„Atsarginio kanalo struktūros pažeidimas sukels nekontroliuojamą potvynio vandenų išleidimą iš Orovilio ežero“, – sakoma jame, ir tris kartus pakartojama, kad „tai NE pratybos“.

Pietinės Jubos apygardos gyventojams taip pat buvo nurodyta pasitraukti į saugias vietas.

„Taip, buvo įsakyta evakuotis“, – socialiniame tinkle „Facebook“ rašė Jubos apygardos pagalbos tarnybų biuras.

„Visa Jubos apygarda yra slėnio salpoje. Atsarginis kanalas netrukus nebeatlaikys... Rinkitės tik maršrutus į rytus, pietus ar vakarus. NEVYKITE Į ŠIAURĘ OROVILIO LINK!!!“ – sakoma žinutėje.

Naujienų kanalo KCRA užfiksuotame reportaže iš sraigtasparnio matoma, kaip vanduo teka pagalbiniu kanalu, esančiu lygiagrečiai pagrindiniam vandens išleidimo kanalui.

Vanduo išbėgo į antrinį rezervuarą, kuris taip pat buvo labai pilnas, o po to jis nutekėjo į Plunksnų upę, tekančią per Orovilį. Šiame mieste gyvena apie 20 tūkst. žmonių.

Gubernatorius Jerry Brownas paskelbė nepaprastąją padėtį, kad į paveiktą vietovę būtų nukreipti ištekliai.

„Palaikau glaudų ryšį su pagalbos tarnybų personalu, visą savaitgalį besitvarkančių su situacija Orovilyje. Aišku, kad aplinkybės yra sudėtingos ir greitai besikeičiančios“, – sakė jis pranešime.

„Valstija telkia visą reikalingą personalą ir išteklius, kad būtų susitvarkyta su šia labai rimta situacija“, – teigė jis.

Be to, maždaug prieš savaitę tikrintojai nustatė, kad pagrindinis vandens išleidimo kanalas pažeistas ir kad užtvankoje atsivėrė 60 metrų ilgio ir 9 metrų pločio išgrauža, kuri tebedidėja. Šiuo metu į pažeistą vietą iš sraigtasparnių verčiami akmenys.

Pasak specialistų, pagrindinis vandens išleidimo kanalas gali sugriūti artimiausiu laiku, todėl tarnybos nurodė nedelsiant evakuoti gyventojus iš teritorijų, esančių žemiau užtvankos.

Šis atvejis – tai pirmas kartas, kai Oroville ežere fiksuojama itin pavojinga situacija. Vandens resursų departamentas Kalifornijoje vasario 12 d. pranešė paleidžiantis per 2830 kubinių metrų vandens per sekundę iš pagrindinio užtvankos slenksčio. Socialiniuose tinkluose paskelbtame pranešime teigiama apie vietos gyventojams pateiktą nurodymą evakuotis. Tris kartus pakartota, kad tai – ne mokymai.