JAV žiniasklaida nurodė, kad penkios arabų šalys prisidėjo prie šių reidų kaip nauja tarptautinė koalicija, suburta siekiant atremti grėsmę, kurią kelia IS, dar žinoma kaip „Irako ir Levanto islamo valstybė“ (ISIL), užėmusi dideles teritorijas Sirijoje ir Irake.

JAV vadovaujami smūgiai iš oro Sirijoje žymi svarbų posūkį kare prieš grupuotę, kuri, kaip baiminasi Vakarų šalių vyriausybės, ilgainiui gali pradėti rengti teroro atakas Europoje arba Jungtinėse Valstijose.

„Galiu patvirtinti, kad JAV kariuomenė ir šalių partnerių pajėgos imasi karinių veiksmų prieš ISIL teroristus Sirijoje, naudodamos naikintuvus, bombonešius iš taikinius sausumoje atakuojančias raketas „Tomahawk“, – sakoma Pentagono atstovo kontradmirolo Johno Kirby pranešime.

Sprendimas surengti šiuos smūgius buvo priimtas anksčiau antradienį JAV ginkluotųjų pajėgų Centrinės vadovybės vadovo generolo Lloydo Austino „pagal įgaliojimus, kuriuos jam suteikė vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas“ – prezidentas Barackas Obama, pridūrė J. Kirby.

„Pateiksime daugiau detalių vėliau, kai operatyviniu požiūriu tai bus tinkama“, – pažadėjo jis.

Damaskas buvo informuotas

Sirijos užsienio reikalų ministerija nurodė, kad Damaskas buvo iš anksto informuotas Vašingtono apie aviacijos smūgius prieš džihadistų grupuotę „Islamo valstybė“ (IS), kurie prasidėjo antradienį paryčiais Sirijos teritorijoje.

„Amerikiečiai informavo Sirijos atstovą prie Jungtinių Tautų, kad bus vykdomi smūgiai prieš teroristinę IS organizaciją Rakoje“ Sirijos šiaurėje, pranešė valstybinė televizija, remdamasi URM informacija.

Pirmąkart per Siriją jau ilgiau negu trejus metus krečiantį pilietinį karą JAV ir jų sąjungininkai arabai smogė džihadistams šalies šiaurėje, atverdami naują frontą prieš ekstremistus.

Raka yra pagrindinė IS džihadistų tvirtovė Sirijoje. „Islamo valstybė“ kontroliuoja Rakos provinciją ir didžiąją dalį toliau į rytus esančios Deir ez Zoro provincijos, taip pat kai kurias teritorijas šiauriame Alepo regione.

Rusija: smūgiai turi būti suderinti su Damasku

Rusijos užsienio reikalų ministerija antradienį pareiškė, kad bet kokie aviacijos ir raketų smūgiai prieš džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) taikinius Sirijos teritorijoje turi būti iš anksto suderinti su Damasku, nes kitaip tik padidins įtampą tame regione.

„Panašūs veiksmai gali būti vykdomi tik tarptautinės teisės pagrindu. Tai suponuoja ne formalų vienašališką „pranešimą“ apie smūgius, o aiškiai išsakytą Sirijos vyriausybės sutikimą arba atitinkamo JT (Jungtinių Tautų) Saugumo Tarybos sprendimo priėmimą“, – sakoma URM pranešime.

„Kova su terorizmu Artimuosiuose Rytuose ir Šiaurės Afrikoje reikalauja visos tarptautinės bendruomenės koordinuotų veiksmų su JT vėliava. Tuo tarpu pastangos pasiekti savų geopolitinių tikslų pažeidžiant to regiono valstybių suverenumą, tik didina įtampą ir dar labiau destabilizuoja padėtį“, – pridūrė ministerija.

Sirija palaiko „bet kokias tarptautines pastangas“ sutriuškinti džihadistus

Sirija antradienį pareiškė palaikanti „bet kokias tarptautines pajėgas“ įveikti džihadistus jos teritorijoje, praėjus kelioms valandoms po to, kai JAV vadovaujama koalicija surengė virtinę aviacijos ir raketų smūgių prieš ekstremistų grupuotę „Islamo valstybė“ (IS) toje karo nuniokotoje šalyje.

Sirija „palaiko bet kokias tarptautines pastangas, prisidedančias prie kovos su teroristais – ar tai būtų (smūgiai) prieš ... IS, (su tarptautiniu teroristų tinklu „al Qaeda“ susijusią grupuotę) „al Nusra Front“ ar bet ką kitą“, sakoma Užsienio reikalų ministerijos pranešime, kurį paskelbė valstybinė televizija.

Nukauta per 20 džihadistų

Per JAV vadovaujamos oro kampanijos aviacijos ir raketų smūgius Sirijos šiaurinėje Rakos provincijoje antradienį paryčiais buvo nukauta daugiau negu 20 džihadistų grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) kovotojų, pranešė padėtį šalyje stebinti organizacija.

„Daugiau negu 20 IS narių buvo nukauti per smūgius dviem tos organizacijos pozicijoms Rakos provincijoje. Smūgiai visiškai sunaikino tas pozicijas, taip pat ten stovėjusias mašinas“, – nurodė Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR), gaunanti informacijos iš Sirijoje esančių aktyvistų ir gydytojų.

Taikiniais tapo IS ir „al Nusra Front“ pozicijos

Jungtinės Valstijos ir jų partnerės antradienį surengė mažiausiai 50 aviacijos ir raketų smūgių prieš džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) taikinius Sirijos Rakos ir Deir ez Zoro provincijose, o su tarptautiniu teroristų tinklų „al Qaeda“ susijusi islamistų sukilėlių grupuotė „al Nusra Front“ taip pat buvo atakuota per anstkrydžius Sirijos šiaurės vakaruose, nurodė padėtį šalyje stebinti organizacija.

Nevyriausybinės organizacijos „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) direktorius Rami Abdul Rahmanas sakė, kad per smūgius dviejose vietose buvo nukauti bent 20 IS kovotojų. Jis pridūrė, kad „al Nusra Front“ pozicijoms taip pat buvo smogta Idlibo ir Alepo provincijose Sirijos šiaurės vakaruose.

Pentagonas anksčiau patvirtino, kad Jungtinės Valstijose ir kitų naujosios tarptautinės koalicijos šalių pajėgos surengė pirmuosius smūgius iš oro prieš „Islamo valstybę“ Sirijoje.

Jordanijos lėktuvai prisidėjo prie antskrydžių prieš IS taikinius Sirijoje

Jordanija antradienį patvirtino, kad jos aviacija dalyvavo JAV vadovaujamuose antskrydžiuose prieš džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) taikinius Sirijoje.

„Dalyvavome smūgiuose, kurie yra dalis mūsų pastangų įveikti terorizmą jo tvirtovėse“, – vienas vyriausybės atstovas sakė naujienų agentūrai AFP.

Anksčiau antradienį Pentagono atstovas nurodė, kad JAV ir neįvardytų „šalių partnerių pajėgos“ surengė aviacijos bombardavimus ir sparnuotųjų raketų smūgius prieš džihadistų pozicijas.

JAV žiniasklaida minėjo penkias šioje kampanijoje dalyvaujančias arabų valstybes: Bahreiną, Jordaniją, Katarą, Saudo Arabiją ir Jungtinius Arabų Emyratus. Ši nauja tarptautinė koalicija buvo suburta siekiant sutriuškinti IS kovotojus, kurie užėmė dideles teritorijas Irake bei Sirijoje.

Jordanijos kariškiai paskelbė, kad jų karo lėktuvai sunaikino neįvardytą skaičių taikinių netoli šalies sienos su Sirija ir Iraku, susijusių su „teroristų grupuotėmis“, kurios yra „įvykdžiusios diversinių atakų“ Jordanijos teritorijoje.

Pasak kariškių, po tos misijos visi lėktuvai saugiai sugrįžo į savo bazę.

NATO nedalyvavo

NATO antradienį pareiškė nedalyvavusi JAV vadovaujamuose kariniuose smūgiuose prieš džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) taikinius Sirijoje.

„NATO nebuvo įsitraukęs“, – sakė vienas Aljanso pareigūnas, atsakydamas į naujienų agentūros „Reuters“ užklausą.

Pentagonas: reidai turėjo užkirsti kelią atakoms prieš Vakarų šalių pajėgas

JAV pajėgų, pirmąkart atakavusių džihadistų grupuotę „Islamo valstybė“ (IS) Sirijoje, smūgiai taip pat buvo nutaikyti į kitą ekstremistų grupuotę, planavusią artimiausiu laikus surengti išpuolių prieš JAV ir Vakarų šalių pajėgas, nurodė Pentagonas.

Pentagono pranešime nurodoma, kad aviacijos ir sparnuotųjų raketų smūgius Sirijoje antradienį paryčiais surengė Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkės arabų šalys – Bahreinas, Jordanija, Saudo Arabija, Kataras ir Jungtiniai Arabų Emyratai.

Aštuoni JAV smūgiai taip pat buvo nutaikyti į Chorasano grupuotę, kurios nariai yra buvę tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ kovotojai, pažymėjo Pentagonas.

„Jungtinės Valstijos taip pat ėmėsi veiksmų sutrikdyti planus artimiausiu laiku surengti ataką prieš Jungtinių Valstijų ir Vakarų interesus, kurią (turėjo) įvykdyti užgrūdintų „al Qaeda“ veteranų tinklas, kai kada vadinamas Chorasano grupuote, įkūręs saugų prieglobstį Sirijoje, kad galėtų rengti išpuolius užsienyje, konstruoti ir išbandyti savadarbius sprogstamuosius užtaisus, taip pat verbuoti vakariečius vykdyti operacijas“, – sakoma pranešime.

„Visi orlaiviai saugiai išskrido iš smūgių zonų“, – pridūrė JAV Gynybos departamentas.

JAV surengė 14 smūgių prieš IS, per kuriuos buvo naudojami naikintuvai, bombonešiai, bepiločiai lėktuvai ir sparnuotosios raketos „Tomahawk“.

„Tie smūgiai sunaikino arba apgadino daug ISIL taikinių ... tarp kurių buvo ISIL kovotojų, mokymo vietų, štabų bei vadovavimo ir kontrolės objektų, sandėliavimo objektų, vienas finansų centras, aprūpinimo sunkvežimių ir ginkluotų mašinų“, – nurodoma pranešime.

Iš viso 47 raketos „Tomahawk“ buvo paleistos iš JAV laivų, esančių Raudonojoje Jūroje ir Arabijos įlankos šiaurėje.

Smūgiai Sirijoje nukovė „al Qaeda“ kovotojų ir civilių

JAV vadovaujamų koalicinių pajėgų aviacijos ir raketų smūgiai Sirijoje nukovė bent 30 kovotojų, priklausiusių su tarptautiniu teroristų tinklu „al Qaeda“ susijusiai grupuotei „al Nusra Front“, taip pat aštuonis civilius, tarp kurių buvo vaikų, antradienį pranešė padėtį šalyje stebinti organizacija.

Tų smūgių taikiniu tapo vienas „al Nusra Fronto“ naudojamas gyvenamasis pastatas Alepo provincijoje, nurodė Didžiojoje Britanijoje įsikūrusios nevyriausybinės organizacijos „Syrian Observatory for Human Rights“ direktorius Rami Abdul Rahmanas.

Pranešimas apie šias aukas buvo paskelbtas po to, kai Pentagonas patvirtino surengęs aštuonis smūgius prieš „užgrūdintus „al Qaeda“ veteranus“ toje provincijoje, siekiant „sutrikdyti planus artimiausiu laiku surengti ataką prieš Jungtinių Valstijų ir Vakarų interesus“.