JAV prezidento Baracko Obamos administracija taip pat pabrėžė, kad Minsko atsakas į protestus buvo "neproporcingas" ir perspėjo, jog dėl didėjančios įtampos kyla pavojus Vašingtono ir Minsko santykiams.

"Jungtinės Valstijos sutinka su ESBO (Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacijos) įvertinimu. Vakarykščių rinkimų rezultatų negalime laikyti legitimiais", - sakė Valstybės departamento atstovas spaudai Philipas Crowley.

Tuo tarpu Baltųjų rūmų atstovas spaudai Robertas Gibbsas (Robertas Gibsas) taip pat sakė, kad rezultatai, kuriuos paskelbė Baltarusijos centrinė rinkimų komisija, negali būti laikomi teisėtais, o pats balsavimas - laisvas ir sąžiningas.

JAV prisidėjo prie Europos Sąjungos (ES), smerkdamos susidorojimą su demonstrantais, protestavusiais prieš A.Lukašenkos perrinkimą. Minske demonstracijas vaikė riaušių milicija, o šimtai protestuotojų buvo suimti.

"Jungtinės Valstijos griežtai smerkia veiksmus, kurių Baltarusijos vyriausybė ėmėsi siekdama pakirsti demokratinį procesą, taip pat neproporcingą jėgos (panaudojimą) prieš politikos aktyvistus, pilietinės visuomenės atstovus ir žurnalistus, - sakoma rašytiniame R.Gibbso pranešime. - Raginame nedelsiant paleisti visus kandidatus į prezidentus ir šimtus protestuotojų, kurie buvo sulaikyti gruodžio 19-20 dienomis."
R.Gibbsas taip pat išreiškė susirūpinimą dėl pastebėtų interneto ryšio trikdymo požymių ir ragino Baltarusijos vyriausybę užtikrinti žodžio laisvę.

Baltųjų rūmų atstovas pastebėjo, kad gruodžio 1 dieną paskelbtame bendrame komunikate buvo aiškiai pareikšta, jog JAV ir Baltarusijos santykių vystymasis priklausys nuo to, ar Minskas gerbs žmogaus teises ir demokratiją.

"Tačiau veiksmai, kurių buvo imtasi per pastarąją parą, yra akivaizdus žingsnis atgal reikaluose, kurie užima centrinę padėtį mūsų ryšiuose su Baltarusija", - pabrėžė R.Gibbsas.