Beveik dvi valandas devyni Aukščiausiojo Teismo teisėjai klausinėjo teisininkų apie Santuokos apsaugos akto (DOMA) konstitucingumą, ir penki iš jų atrodė linkę pritarti šio įstatymo atmetimui.

Prieštaringai vertinamu 1996 metų įstatymu gėjams ir lesbietėms nesuteikiamos tos pačios federalinės teisės ir privilegijos, kurias turi heteroseksualios poros, pradedant atleidimu nuo kai kurių mokesčių, baigiant pašalpomis bei galimybe lankyti ligoninėje gulintį sutuoktinį.

Ieškovė šioje byloje yra 83 metų Edith Windsor, kuri 2009 metais, mirus jos partnerei Theai Spyer, turėjo sumokėti 363 tūkst. dolerių federalinių paveldėjimo mokesčių. Jos kartu išgyveno daugiau kaip 40 metų, o 2007-aisiais susituokė Kanadoje.

Pagal DOMA likęs gyvas heteroseksualios poros sutuoktinis tokio mokesčio nemoka.

Diskutuodama su teisininkais teisėja Ruth Bader Ginsburg sakė, kad DOMA, jos nuomone, nustato dvi santuokos rūšis - "visą santuoką ir nugriebto pieno santuoką".

Jos kolegė Elena Kagan nuėjo dar toliau ir sakė, kad DOMA yra "užkrėsta priešiškumu, baime ir antipatija".

Konservatyvių pažiūrų teisėjas Anthony Kennedy, kurio apsisprendimas dėl gėjų teisių gali nulemti Aukščiausiojo Teismo sprendimą, sakė, kad yra "susirūpinęs" tuo, kaip DOMA atvejis paveiks kiekvienos iš 50 valstijų teises nustatyti savo pačių įstatymus dėl santuokos.

Prezidento Baracko Obamos administracija iš pradžių nepritarė E.Windsor mėginimams anuliuoti DOMA žemesnės instancijos teismuose, kuriuose jau priimti dvi nutartys, kad šis įstatymas neatitinka konstitucijos.

Tačiau vėliau Baltieji rūmai savo poziciją pakeitė ir dabar ragina įstatymą panaikinti, todėl DOMA dabar gina Kongreso respublikonų grupė ir religinių bei konservatorių grupių koalicija.

Tarp E.Windsor pozicijos oponentų yra respublikonų įstatymų leidėjai ir krikščionių grupės. Vienas iš jų teisininkų Paulas Clementas argumentavo, jog DOMA yra konstitucinis ta prasme, kad yra taikomas tik federaliniu lygiu.

Aukščiausiojo Teismo sprendimui priimti prireiks kelių mėnesių, o keli jo teisėjai antradienį užsiminė, kad neskubės priimti nutarties, dėl kurios teisės į tos pačios lyties asmenų santuokas gali būti išplėstos visai šaliai.

Šiuo metu 41 valstija draudžia arba riboja tokias santuokas.

Teisės ekspertai trečiadienį perspėjo, kad remiantis žodiniais argumentais gali būti sunku prognozuoti, ką Aukščiausiasis Teismas darys, tačiau Thomas Keckas iš Niujorko Sirakūzų universiteto prognozuoja "mišrų sprendimą" tos pačios lyties asmenų santuokų klausimu.

Teismas gali nuspręsti, kad Vašingtonas "konstituciškai turi pripažinti tos pačios lyties asmenų santuokas, (sudarytas) valstijose, kuriose jos leidžiamos", bet taip pat atsisakyti spręsti, ar kitos valstijos privalo leisti tokias santuokas, T.Keckas sakė naujienų agentūrai AFP.

"Manau, jog (Teismas) nustatys, kad visa persmelkianti DOMA diskriminavimo sistema yra nekonstitucinė", - pridūrė Vašingtone įsikūrusio teisės instituto "Constitutional Accountability Center" atstovė Elizabeth Wydra.

Apklausos ne kartą parodė, kad dauguma amerikiečių, tarp jų - didžioji dauguma jaunesnės kartos atstovų, dabar priima tos pačios lyties asmenų santuokos principą.

Prezidentas Barackas Obama pernai gegužę tapo pirmuoju JAV prezidentu, viešai pasakiusiu, kad pritaria gėjų santuokoms.

"Manau, atėjo laikas teisėjams išnagrinėti šį klausimą", - trečiadienį sakė B.Obama interviu televizijai ispanų kalba "Telemundo".

"Valstijos apibrėžė santuoką, o federalinė vyriausybė pasekė valstijų pavyzdžiu. Tad viliuosi, kad Teismas padarys įtaką šiais klausimais. Ir kad galiausiai mes gyvensime šalyje, kur su visais elgiamasi teisingai", - sakė jis.