Minios emocingų aktyvistų iš abiejų – abortų šalininkų ir priešininkų – stovyklų prie teismo rūmų liejo atitinkamai džiaugsmo ir liūdesio ašaras.

Šis Teismo sprendimas turi didelę reikšmę milijonams moterų visose Jungtinėse Valstijose.

Teisėjų balsai pasiskirstė santykiu 5:3, kai konservatyvios pakraipos Anthony Kennedy nusprendė prisidėti prie keturių liberalių kolegų. Anuliuotas Teksaso įstatymas, pasak aktyvistų, antroje pagal gyventojų skaičių valstijoje privertė uždaryti daugiau kaip pusę abortų klinikų.

JAV prezidentas Barackas Obama, prisidėdamas prie pilietinių teisių aktyvistų ir moterų sveikatos priežiūros paslaugų teikėjų, sveikino šį svarbų momentą teisėms į abortus, kurių klausimas dabar turi tapti svarbia prezidento rinkimų kampanijos tema.

„Kiekviena moteris turi konstitucinę teisę daryti savus reprodukcinius sprendimus. Esu patenkintas matydamas, kad Aukščiausiasis Teismas šiandien vėl patvirtino šį faktą“, – „Twitter“ parašė B.Obama.

Prie Teismo rūmų abortų šalininkai atsiduso su palengvėjimu.

„(Visas) mano (gyvenimas) yra apie gyvybę, meilę ir kūdikius, – sakė 63 metų akušerė Nita Amar. – Bet jei moterys praras prieigą prie teisių į abortą, jos grįš į skersgatvius ir vėl naudosis pakabais.“

Tačiau kiti aktyvistai buvo apimti nevilties.

„Aš priblokšta. Tiesiog verkiau, – sakė 25 metų abortų priešininkė Sarah Manning, kuri atėjo su vyru Jonathanu ir jųdviejų septynių mėnesių sūneliu Joshua. – Kiek dar žmonių mirs dėl šio sprendimo?“

Pagal minimą Teksaso įstatymą abortus atliekantys gydytojai turėjo turėti teisę priiminėti pacientus netoliese esančiose ligoninėse, o jų klinikos turėjo atitikti ambulatorinio chirurginio centro standartus.

2013 metų Teksaso įstatymo gynėjai tvirtino, kad juo siekiama apsaugoti moterų sveikatą, bet oponentai jį laikė visoje šalyje vykdomo vajaus prieigai prie abortų apriboti dalimi.

Tokios taisyklės reiškė, kad šimtai tūkstančių Teksaso moterų buvo ar būtų priverstos siekti aborto toli nuo namų ir laukti savaites, kol klinikos įvykdys griežtus reikalavimus ir brangų modernizavimą.