„Toliau palaikome glaudų ryšį su savo sąjungininkais turkais ir mūsų partneriais kovoje prieš „Daesh“, – sakė Valstybės departamento atstovė Elizabeth Trudeau, vartodama arabišką „Islamo valstybės“ akronimą.

Veikti prieš šią džihadistų grupuotę „yra prioritetas mums visiems“, pabrėžė ji.

„Jeigu tai (Turkijos ir Rusijos planai) iš tikrųjų yra žingsnis šia kryptimi, turėtume tai sveikinti“, – sakė E. Trudeau.

Spaudžiama žurnalistų patvirtinti JAV reakciją, E.Trudeau pareiškė: „Esame labai aiškiai sakę – jeigu Rusija suinteresuota kovoti (su IS) ... mes tai sveikintume.“

Kol kas neaišku, kaip veiktų šis bendradarbiavimas. Maskva yra Sirijos prezidento Basharo al Assado sąjungininkė, o Ankara per kruviną pilietinį karą kaimyninėje šalyje iki šiol palaikydavo jį nuversti siekiančias sukilėlių grupuotes.

Visgi Rusijos ir Turkijos santykiai atšilo, kai Ankara užsirūstino ant Vašingtono ir kitų Vakarų šalių, esą nepakankamai palaikiusias Turkijos vyriausybę per praeitą mėnesį mėgintą surengti karinį perversmą prieš prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą.

R.T.Erdoganas antradienį apsilankė Sankt Peterburge, kur susitiko su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

Ketvirtadienį Turkijos pareigūnai, atstovaujantys kariuomenei, žvalgybos agentūroms ir Užsienio reikalų ministerijai, išvyko į Rusija vesti derybų dėl Sirijos, nurodė turkų užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu.

Jungtinės Valstijos ketvirtadienį savo ruožtu išsakė susirūpinimą dėl gausėjančių pranešimų, esą Sirijoje prieš civilius naudojami cheminiai ginklai, įskaitant ataką Alepo mieste, įvykdytą ankstesnę dieną.

Vašingtonas „labai susirūpinęs dėl pastarosiomis savaitėmis pagausėjusių kaltinimų, kad buvo panaudoti cheminiai ginklai“, – sakė E. Trudeau.

Jungtinės Valstijos ir Rusija yra įpareigotos prižiūrėti 2013 metų pabaigoje paskelbtą Jungtinių Tautų rezoliuciją, įpareigojančią sunaikinti Sirijos vyriausybės cheminių ginklų arsenalą.

Jeigu būtų patvirtinta, kad B.al Assado režimas naudojo tokius ginklus, tai prilygtų šios rezoliucijos pažeidimui, pabrėžė Valstybės departamento atstovė.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)