Per atidarymą susitikimo dalyviai pareiškė protestą Jungtinėms Valstijoms, kurios neišdavė leidimo įvažiuoti į šalį Kubos ir Jugoslavijos atstovams.

Tarpparlamentinės sąjungos (TPS), kuri propaguoja demokratiją ir viso pasaulio valstybių parlamentarų tarpusavio supratimą, organizuotame renginyje dalyvauja delegatai iš 142 šalių, tačiau tarp jų nėra JAV atstovo.

JAV Atstovų rūmų pirmininkas Dennisas Hastertas netgi neatsakė į TPS kvietimą atvykti į šalių parlamentų vadovų konferenciją. Konferencijoje taip pat nedalyvauja nė vienas JAV Kongreso pareigūnas.

JAV nepamiršo paaiškinti, kad neįleis į savo teritoriją Kubos parlamento pirmininko Ricardo Alarcono bei Jugoslavijos federalinio parlamento vadovo Srdjos Bozovičiaus, nes tai esą prieštarauja nacionaliniams interesams.

JAV taip pat neišdavė vizų kai kuriems iraniečiams, tačiau leido atvykti Irano parlamento pirmininkui Mehdi Karroubi. TPS nepriklauso Jungtinėms Tautoms, todėl JAV formaliai nepažeidė susitarimų su JT, pagal kuriuos privalo išduoti vizas pareigūnams, atvykstantiems į oficialius JT renginius.

"Šis draudimas prieštarauja susitikimo bei Jungtinių Tautų veiklos dvasiai", - pradėdamas susitikimą sakė TPS prezidentas ir Indijos aukštesniųjų parlamento rūmų pirmininko pavaduotojas Najma Heptullahas.

Protestuojama trečiadienį buvo ne tik JT rūmų konferencijų salėje, kur vyko susitikimas.

Šalia JT rūmų pastato susirinko apie 150 Kinijos disidentų, kurie reikalavo išvyti iš susitikimo Kinijos ekspremjerą Li Peng'ą. Li Peng'as kaltinamas įsakęs kareiviams šaudyti į demonstrantus Tiananmeno aikštėje 1989 metais. Dabar jis vadovauja Kinijos Liaudies Atstovų Susirinkimui.

Trečiadienį prasidėjusioje ir tris dienas vyksiančioje konferencijoje dalyvauja daugiau nei 900 delegatų - 152 parlamentų pirmininkai ir daugiau nei 400 kitų parlamentarų.