Nors pagal įstatymus jų santuoka nebus pripažįstama, 34 metų aktorė Ayaka Ichinose ir 28 metų Akane Sugimori – abi vilkėjusios baltomis suknelėmis – susituokė 80 giminaičių ir draugų akivaizdoje.

„Surengėme vestuvių ceremoniją, kad ateityje tai būtų lengviau padaryti ir kitiems“, - po šventės žurnalistams sakė A. Sugimori.

Ji pridūrė, kad jos mėgins įregistruoti savo santuoką savivaldybėje, bet mano, kad jų prašymas bus atmestas.

Praėjusį mėnesį vieno Tokijo rajono taryba balsavimu nusprendė išduoti „partnerystės“ liudijimus gėjų poroms. Tai buvo pirmas toks tos pačių lyties asmenų sąjungų pripažinimas Japonijoje. Dabar kitos savivaldybės svarsto padaryti tą patį.

Šie liudijimai turės tik simbolinę reikšmę, nes Japonijos konstitucijoje santuoka apibrėžiama kaip abipusiu sutarimu grįsta sąjunga tarp „abiejų lyčių“ atstovų.

Nors Japonijoje didžia dalimi į homoseksualumą žvelgiama tolerantiškai, gėjai neturi specialios teisinės apsaugos ir skundžiasi, kad dėl to jiems gali būti uždrausta ligoninėse lankyti sergančius savo mylimuosius ar dėl nepripažįstamų santykių jie gali negauti teisės valdyti nekilnojamąjį turtą.