Šis tekančios saulės simboliais paženklintas lėktuvas yra vienas iš nedaugelio pasaulyje išlikusių skraidyti dar galinčių naikintuvų „Zero“.

Šie manevringi lėktuvai prieš beveik aštuonis dešimtmečius baugino Sąjungininkų pilotus ir yra vieni žinomiausių Antrojo pasaulinio karo laikų orlaivių.

Šį mėnesį restauruotas „Zero“ praskrido šalia Tokijo. Naikintuvą 2008-aisiais už 350 mln. jenų (2,8 mln. eurų) įsigijo japonų verslininkas ir aviacijos entuziastas Masahide Ishizuka.

Per karą nukritęs ir smarkiai suniokotas orlaivis buvo surastas praėjusio amžiaus 8-ame dešimtmetyje tankiose džiunglėse. Vėliau jis išgabentas į Jungtines Valstijas.

Bendrovės „Mitsubishi Heavy Industries“ gaminti lėktuvai „Zero“ dalyvavo japonų surengtoje Perl Harboro atakoje, o vėlesniais karo etapais pilotai mirtininkai (kamikadzės) rėždavosi šiais naikintuvais į JAV laivus.

„Nuo savo gimimo Japonijoje prieš 75 metus šis kūdikis keliavo po pasaulį“, – naujienų agentūrai AFP po pastarojo naikintuvo skrydžio sakė M. Ishizuka.

„Norėjau, kad jis sugrįžtų į savo gimtinę ir vėl skraidytų danguje“, – pridūrė jis.

Manoma, kad mūsų dienomis pasaulyje yra tik keturi skraidyti galintys naikintuvai „Zero“. Iš viso jų buvo pagaminta šiek tiek daugiau nei 10 000.

Pirmasis šį orlaivį išbandęs japonų lakūnas Kazuaki Yanagida sakė, kad sėdėdamas ankštoje kabinoje aiškiai įsivaizdavęs karo meto sąlygas.

„Sėdėdamas ten jaučiausi lyg mirusių pilotų sielos žiūrėtų į mane“, – teigė jis.

Nors šie orlaiviai turi grėsmingą reputaciją, K. Yanagida ir M. Ishizuka sakė nenorintys, kad restauruotas naikintuvas sukeltų prieštaravimų.

„Jokios nuodėmės „Zero“ nepadarė; tai buvo žmonės, kovoję vieni su kitais“, – teigė K. Yanagida.