Kaip praneša JAV geologijos tarnyba (USGS), žemės drebėjimas siekė 6,7 balo pagal Richterio skalę.

Japonijos meteorologijos agentūros duomenimis, cunamio pavojaus nėra, nors iš pradžių apie jo galimybę buvo pranešta, skelbia CNN.


Šiaurinėje pakrantėje buvo pranešta apie nedideles cunamio bangas, bet pranešimų apie didesnę žalą arba nukentėjusius žmones negauta.
Praėjus kelioms valandoms po to, kai tik nedidelės 10–20 cm aukščio bangos pasiekė krantus Ivatės prefektūroje už maždaug 600 km į šiaurę nuo Tokijo, šiaurės rytinėje pakrantėje paskelbtas perspėjimas dėl cunamių buvo atšauktas.
Nacionalinis transliuotojas NHK nurodė, kad tūkstančiams to regiono gyventojų po drebėjimo buvo nurodyta evakuotis.
Tiesioginėje transliacijoje iš Ivatės uostų matėsi nedidelės bangos, atsiritusios į krantą.
Daug miestų Japonijos šiaurės rytinėje pakrantėje buvo sulyginti su žeme katastrofinio cunamio, smogusio 2011 metų kovą.
„Šis drebėjimas yra pakartotinis smūgis po 2011-ųjų žemės drebėjimo, supurčiusio Tohoku regioną“, – antradienį žurnalistams sakė Japonijos meteorologijos agentūros seismologas Yasuhiro Yoshida.
Antradienį įvykusių požeminių smūgių židinys buvo apie 10 km gylyje.
Havajuose įsikūręs Ramiojo vandenyno cunamių perspėjimo centras nurodė, kad regiono lygmens cunamių grėsmės nėra, bet Japonijos meteorologijos agentūra po drebėjimo paskelbė perspėjimą dėl galimų pavojingų vandenyno bangų Ivatės prefektūroje.
Bendrovė „Tohoku Electric Power Co.“, valdanti Onagavos ir Higašidorio atomines elektrines kaimyninėse Mijagio ir Aomorio prefektūrose, nurodė, kad tų jėgainių veikla po žemės drebėjimo nesutriko.
Visi 48 Japonijos branduoliniai reaktoriai tebėra išjungti po 2011 metų kovą smogusio žemės drebėjimo ir cunamio, sukėlusio Fukušimos atominės elektrinės katastrofą šalies šiaurės rytuose.
Japonija yra seismiškai itin aktyviame regione: šioje šalyje arba prie jos krantų įvyksta apie 20 proc. visame pasaulyje užfiksuojamų 6 balų arba stipresnių žemės drebėjimų.