„Susilaikysiu nuo komentarų. Bet jeigu tai tiesa, mes, sąjungininkai, dėl to giliai apgailestaujame“, – vyriausybės atstovas Yoshihide Suga sakė per eilinę spaudos konferenciją.

Y.Suga pridūrė, kad Tokijas paprašė JAV paaiškinimų dėl „Wikileaks“ penktadienį paviešintos informacijos.

Naujausias „WikiLeaks“ paskelbtų dokumentų pluoštas, atskleidžiantis JAV Nacionalinio saugumo agentūros (NSA) veiklą, buvo paskelbtas po kitų dokumentų, rodančių, kad Vašingtonas nevengia šnipinėti savo artimų sąjungininkų, tokių kaip Vokietija ir Prancūzija. Tie paviešinimai padidino įtampą JAV ryšiuose su partneriais.

Japonija – viena svarbiausių Vašingtono sąjungininkių Azijos ir Ramiojo vandenyno regione. Abi šalys reguliariai konsultuojasi dėl gynybos, ekonomikos ir prekybos klausimų.

„Primygtinai paprašėme žvalgybos direktoriaus Clapperio patvirtinti faktus“, – sakė Y.Suga, turėdamas omenyje JAV nacionalinės žvalgybos direktorių Jamesą Clapperį.

„WikiLeaks“, penktadienį paskelbęs mažiausiai 35 taikinių sąrašą, nurodė, kad Jungtinės Valstijos šnipinėjo Japonijos aukšto rango pareigūnus ir didžiąsias kompanijas, įskaitant konglomeratą „Mitsubishi“.

„Sąrašas rodo, kad NSA šnipinėjo japonų konglomeratus, vyriausybės pareigūnus, ministerijas ir aukšto rango patarėjus, ir tai buvo daroma mažų mažiausiai nuo (dabartinio) ministro pirmininko Shinzo Abe pirmosios administracijos, kuri dirbo nuo 2006 metų rugsėjo iki 2007 metų rugsėjo, laikų“, – rašoma „WikiLeaks“ pareiškime.

„WikiLeaks“ nurodė, kad perimtuose dokumentuose taip pat kalbama apie „jautrią klimato kaitos strategiją“ bei „konfidencialaus pasitarimo, kuris vyko Shinzo Abe oficialioje rezidencijoje, turinį“.

Dokumentuose konkrečiai apie Shinzo Abe pokalbių pasiklausymą neužsimenama, tačiau taikiniais tapo kiti aukšti pareigūnai, tarp jų prekybos ministras Yoichi Miyazawa.

Kaip skelbia „WikiLeaks“, JAV žvalgybos taikiklyje buvo ir Japonijos banko valdytojas Haruhiko Kuroda.

Apie Japonijos pareigūnų, kuruojančių prekybos klausimus, šnipinėjimą paskelbta itin neparankiu metu, praeitą savaitę Havajuose prasidėjus svarbioms deryboms dėl didžiulio laisvosios prekybos bloko, kuriam tektų 40 proc. pasaulio ekonomikos, sukūrimo.

„WikiLeaks“ nurodė, kad keturios ataskaitos buvo su žyma „Visiškai slaptai“, o viena buvo pažymėta kaip tinkama perduoti susipažinti sąjungininkėms Didžiajai Britanijai, Australijai, Kanadai ir Naujajai Zelandijai.