Remiantis pranešimais, Japonijos užsienio reikalų ministerija pasirengusi paskelbti oficialų protestą dėl S.Ivanovo vizito, ir "apgailestavimo žodžiai" buvo perduoti Rusijos ambasadoriui Japonijoje.

Vicepremjeras baigia kelionę darbo reikalais į Tolimųjų Rytų federalinę apygardą. Kuriluose S.Ivanovas lankėsi praėjusį sekmadienį.

Daug metų trunkantis ginčas dėl to, kam priklauso Pietų Kurilų salos, dar kartą paaštrėjo, kai 2010 metų lapkričio 1 dieną Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas apsilankė Kunašyre.

Japonijos vyriausybė griežtai reagavo į Rusijos prezidento apsilankymą saloje. Tokijas tada pareiškė, kad šis faktas gali turėti neigiamų padarinių Japonijos ir Rusijos santykiams. Japonija neilgam buvo atšaukusi ambasadorių Maskvoje, vėliau jis sugrįžo į Rusijos sostinę. RF URM pavadino ambasadoriaus atšaukimą Japonijos vidaus reikalu.

2011 metų sausį Rusijos gynybos ministras Anatolijus Serdiukovas aplankė 18-osios kulkosvaidžių ir artilerijos divizijos įgulas Iturupo ir Kunaširo salose. Japonijos URM pareiškė, kad ši kelionė sukėlė Tokijui "itin didelį apgailestavimą".

Vasarį Maskvoje įvykusiose Rusijos ir Japonijos URM vadovų S.Lavrovo ir Seiji Maeharos derybose nepavyko pasiekti teigiamų poslinkių teritorijos klausimu. Sugrįžęs į Tokiją S.Maehara pareiškė, kad Japonijos, reikalaujančios perduoti jai keturias Kurilų salas, pozicija nepasikeitė.

Rusijos prezidento administracijos vadovas Sergejus Naryškinas per susitikimą su S.Maehara pabrėžė, jog Japonijos atstovų pareiškimai dėl Pietų Kurilų priveda tik prie to, kad "toliau svarstyti teritorijos problemą nebėra prasmės".

Drauge, pasak jo, "Rusija, kaip ir anksčiau, nusiteikusi svarstyti taikos sutarties temą - be išankstinių sąlygų ir vienašališkų istorinių sąsajų".

Japonija pretenduoja į keturias Kurilų salas - Iturupą, Kunašyrą, Šikotaną ir Habomajų, remdamasi dvišaliu 1855 metų Prekybos ir sienų traktatu. Maskva laikosi pozicijos, kad Kurilai įėjo į SSRS sudėtį pagal Antrojo pasaulinio karo rezultatus, ir Rusijos suverenitetas joms, įformintas tarptautiniais teisės dokumentais, neabejotinas.

Kelionės į Kurilus tikslas buvo darbo reikalai, o ne siekis ką nors paerzinti, teigia S.Ivanovas

Vicepremjeras Sergejus Ivanovas ir keli aukšti Rusijos pareigūnai pareiškė, kad lankėsi Kurilų salose darbo reikalais.

"Mano kolegų, ministrų kelionės tikslas buvo ne ką nors paerzinti, kam nors ką nors įrodyti. Aš Pietų Kuriluose lankausi jau trečiąjį ar ketvirtąjį kartą. Kažkodėl anksčiau, kai aš buvau ten atvykęs, protestų nebuvo", - sakė S.Ivanovas, komentuodamas Japonijos reagavimą į aukštų Rusijos pareigūnų kelionę į salą.

Jis patikslino, kad kelionės tikslas - patikrinti vietoje, kaip vykdoma 2007 metais priimta federalinė tikslinė programa.

"Tai ne tokia didelė pagal lėšas, bet labai svarbi programa, kad mūsų Rusijos piliečiai, kurie gyvena keturiose Pietų Kurilų salose, nesijaustų atplėšti nuo visos Rusijos", - pabrėžė Rusijos vicepremjeras.