Tačiau šis jos lošimas galbūt pradeda atsipirkti: pirmadienį du aukšto rangos Amerikos diplomatai pirmąkart per kelis pastaruosius mėnesius dalyvavo svarbiose derybose dėl dviejų krizių, labiausiai kurstančių įtampą tarptautinėje arenoje – konfliktų Ukrainoje ir Sirijoje.

J.Kerry vizitas kirtosi su tarptautinėmis pastangomis izoliuoti Rusijos prezidentą dėl jo veiksmų Ukrainoje.

Kritikų choras nedelsdamas ėmėsi pliekti JAV diplomatijos vadovą, kaltindami, kad J.Kerry tik stiprina V.Putino įvaizdį, beveik nieko negaudamas mainais.

Konservatyvios pakraipos Amerikos verslo instituto Rusijos studijų direktorius Leonas Aronas televizijos CNN portale paskelbtame straipsnyje griežtai kritikavo J.Kerry spaudos konferenciją Sočyje kartu su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu, kuri esą buvo „meilikaujamų klišių, nelogiškų išvadų, tautologijų ir eufemizmų klampus srautas, kuris pabrėžė Putino diplomatinę pergalę“.

Nors per aštuonias valandas Sočyje vykusias derybas nebuvo pasiekta jokio konkretaus proveržio, esama ženklų, kad keičiasi tonas dialoge, jau seniai temdomame priešiškumo, bet gyvybiškai svarbiame sprendžiant įvairius klausimus – pradedant padėtimi Artimuosiuose Rytuose, baigiant branduoliniu neplatinimu.

Valstybės sekretoriaus padėjėja Europos reikalams Victoria Nuland susitiko su aukšto rango Rusijos pareigūnais aptarti galimybių „pagilinti mūsų angažavimąsi“ įgyvendinant trapias paliaubas Ukrainoje, nurodė vienas aukšto rango Valstybės departamento pareigūnas.

Be to, JAV pasiuntinys Sirijoje Danielis Rubinsteinas taip pat apsilankė Rusijos sostinėje aptarti su Užsienio reikalų ministerija, „kaip galėtume sukurti sąlygas tikram, tvariam politiniam perėjimui Sirijoje“, informavo Valstybės departamentas.

Gilinimasis į klausimus

Victoria Nuland
V.Nuland, kuri gerai moka rusų kalbą, Maskvoje nesilankė nuo 2013 metų pabaigos, kai V.Putinas vėliau užsitraukė pasaulio nemalonę dėl Ukrainai priklausančio Krymo pusiasalio aneksijos ir paramos prorusiškiems separatistams Ukrainos rytuose.

Žurnalistams Maskvoje ji sakė, kad „mes ypatingai gilinomės, kaip Jungtinės Valstijos galėtų palaikyti procesą“, įgyvendinant paliaubas Ukrainoje. Diplomatė pridūrė, kad buvo aptartos kai kurie „konkretūs žingsniai“.

Vašingtonas kartu su sąjungininkais Europoje paskelbė sankcijas Maskvai, bausdamas už jos vaidmenį didžiausioje nuo Šaltojo karo laikų Europos krizėje, tikintis, kad tai įtikins V.Putiną pakeisti savo politiką.

Tačiau Ukrainoje daug mėnesių tęsiantis kautynėms Vašingtono ir Rusijos ryšiai smarkiai pašlijo, o JAV pastangos įtikinti Maskvą bendradarbiauti įstrigo – išskyrus derybas dėl Irano branduolinės programos, kuriose Rusijos pareigūnai atlieka labai svarbų vaidmenį.

J.Kerry jau kurį laiką stengėsi pasikalbėti su V.Putinu, Jungtinėms Valstijoms baiminantis, kad Rusijos lyderis vis labiau kliaujasi tik mažu ištikimų patarėjų ratu.

Diplomatijos vadovas pabrėžė, kad kelionės į Sočį tikslas buvo pastangos išlaikyti atviras ryšių linijas, sakydamas, kad nėra „jokio pakaitalo“ tiesioginėms deryboms.

„Tai buvo svarbus vizitas svarbiu laiku, o mes atvykome nesitikėdami, kad nustatysime konkretų kelią į priekį vienos ar kitos krizės atžvilgiu arba pasieksime didelį proveržį“, – sakė J.Kerry.
S.Lavrovas pridūrė, kad šis vizitas „leido mums geriau suprasti vieniems kitus“.

Kai kurie analitikai pabrėžia, kad išliekant dabartinei atmosferai JAV prezidentas Barackas Obama  negali vykti į Rusiją ir rizikuoti būti pažemintas karingai nusiteikusio V.Putino.

„Susitikimas akis į akį su Putinu būtų labai svarbus, bet prezidentui Obamai būtų labai rizikinga tai padaryti“, – Brookingso (Brukingso) instituto ekspertė Fiona Hill sakė AFP.

„Apie perkrovimo perkrovimą kalbėti dar per anksti“, – perspėjo ji.

JAV pareigūnai privačiai yra sakė buvę nustebinti naujo tono pokalbyje su V.Putinu Sočyje. Rusijos lyderis atrodė nusiteikęs išsamioms diskusijoms ir vengė įprastų ilgų pasisakymų prieš Vakarų šalis.

Baigiantis deryboms, kurios vyko Kremliaus vadovo vasaros rezidencijoje, J.Kerry ir V.Putinas netgi surengė privatų pokalbį prie butelio vietos vyno.

Atsargus suartėjimas

F.Hill perspėjo, kad Jungtinėms Valstijoms reikia „labai, labai atsargiai“ apsvarstyti tolesnius žingsnius, sakydama, kad „Rusijos ketinimus nuspėti itin sunku“.

Bet abi šalys negali apseiti viena be kitos, pabrėžė ji.

Rusija nenori būti palikta už borto šiame strateginiame žaidime Artimuosiuose Rytuose“, – aiškino F.Hill.

Vokietijos Marshallo (Maršalo) fondo Rytų Europos politikos ekspertas Joergas Forbrigas (Jorgas Forbrigas) sakė, kad J.Kerry vizitsd buvo „labai simbolinis, bet itin nesubstancialus“.

„Iš tikrųjų beveik nieko neįvyko – tai buvo amerikiečių ženklas rusams, – jis sakė AFP. – Amerikiečiai pripažino, kad yra klausimų, kuriuos reikia spręsti kartu su Rusija, bet nemanau, kad Rusija yra nuoširdi, nes jos pagrindinis uždavinys – konfrontuoti su Vakarais.“