Naujienų agentūros ONA pranešimais, J. Kerry Omano Sultonate lankysis dvi dienas, ir tai viena iš paskutinių politiko kelionių einant JAV valstybės sekretoriaus pareigas, nes sausio 20-ąją baigiasi Prezidento Baracko Obamos administracijos kadencija. J. Kerry pirmadienį kalbėsis su Omano užsienio reikalų ministru Yusufas bin Alawis ir susitiks su valdovu Sultanu Qaboosu.

Omanas - viena iš kelių arabų valstybių, palaikančių gerus santykius su Iranu, pasinaudojo savo ryšiais, siekiant tarpininkauti taikos derybose tarp sukilėlių ir Jungtinių Tautų (JT) pripažintos Jemeno prezidento Abedrabbo Mansour Hadi vyriausybės. Omanas - taip pat vienintelė arabų valstybė įlankoje, kuri nedalyvauja Saudo Arabijos vadovaujamoje koalicijoje, tačiau palaiko su Saudo Arabija gerus santykius.

Mirtinas Jemeno konfliktas eskaluotas 2015 metų kovą, kai įsikišo Saudo Arabijos vadovaujama koalicija, norėdama prieš Irano remiamus husių sukilėlius paremti Jemeno vyriausybę.

Nuo 2015 metų kovo Jemene jau žuvo daugiau kaip 7 tūkst. žmonių ir beveik 37 tūkst. buvo sužeisti. JT teigimu, milijonams žmonių trūksta maisto. Remiantis JT sveikatos agentūros pranešimu, dar 21 tūkst. žmonių reikia skubių sveikatos priežiūros paslaugų.

Po pokalbių Omane J. Kerry vyks pokalbių į Abu Dabį. Ten aptars regioninius konfliktus, įskaitant Siriją.