„Atvykau į Belgiją pareikšti mūsų nuoširdžios užuojautos. #BrusselsAttacks (atakos Briuselyje) pabrėžė būtinybę atremti smurtinį ekstremizmą ir užbaigti „Daesh“ rykštę“, – J.Kerry rašė savo „Twitter“ žinutėje, vartodamas IS arabišką akronimą.

J.Kerry atvyko į Briuselį iš Maskvos, kur tarėsi su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu dėl būtinybės stiprinti paliaubas Sirijoje, kur IS kontroliuoja dideles teritorijas ir kur daugelis iš Europos atvykusių džihadistų buvo apmokyti arba įgijo kovinės patirties.

J.Kerry susitiks su Belgijos premjeru Charles'u Micheliu, taip pat karaliumi Philippe'u, šaliai dar neatsigavus po patirto smūgio ir tvyrant kaltinimams, kad žvalgybos klaidos sutrukdė pareigūnams nuveikti daugiau arba netgi užkirsti kelią atakoms Briuselio oro uoste bei vienoje metropoliteno stotyje.

Tačiau pirmiausiai J.Kerry susitiko su Europos Komisijos pirmininku Jeanu-Claude'u Junckeriu, kai Bendrijos šalys ketvirtadienį pasižadėjo stiprinti bendradarbiavimą saugumo srityje ir duoti griežtesnį atkirtį „Islamo valstybės“ džihadistams.

Pareiškė solidarumą

J. Kerry penktadienį pareiškė „Je suis Bruxellois“ (Aš esu Briuselio pilietis), reikšdamas solidarumą su žmonėmis džihadistų išpuolių supurtytoje Belgijos sostinėje, prisimindamas jų palaikymą Jungtinėms Valstijoms po Rugsėjo 11-osios teroro atakų.

„Anuomet balsai Europoje skelbė „Je suis Americain“ (Aš esu amerikietis). Dabar mes skelbiame „Je suis Bruxellois“ ir „Ik ben Brussel“, – J.Kerry sakė Belgijoje plačiausiai vartojamomis prancūzų ir flamandų kalbomis po susitikimo su premjeru Charles'u Micheliu (Šarliu Mišeliu).

Antradienį mirtininkų detonuotos trys bombos Briuselio tarptautiniame oro uoste ir vienoje metropoliteno stotyje užmušė 31 žmogų, o dar apie 300 sužeidė.

Vienas JAV pareigūnas penktadienį sakė, kad patvirtinta jau bent dviejų amerikiečių žūtis per šiuos išpuolius.

„Jungtinės Valstijos meldžiasi ir gedi su jumis žiauriai atimtų iš mūsų mylimų žmonių, tarp jų amerikiečių, o taip pat dėl daugelio tų, kurie buvo sužeisti per šias pasibjaurėtinas atakas“, – sakė J.Kerry.